'Ovo je zemlja zombija, nema rada do 67, no pasaran lopovi!'

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje...

13.15- Kada treba podržati Orbana, onda se zastupnici HDZ-a mogu suprotstaviti Bruxellesu. Znači li to da će nam ograničiti okupljanja. Ako im sve dopuštamo, događat će nam se ono što nam pripremaju, poručio je Ribić.

13.12 - To oko nas nisu političke elite, to su imovinske elite. Moramo prepoznati našu stvarnost. Nama upravljaju imućne i povlaštene manjine. Oni su se izdigli iznad vlastitog naroda. Oni vode ekonomsku politiku iz Bruxellesa koja ne odgovara hrvatskim narodnim interesima. Ako vam je cilj brzi ulazak u eurozonu, onda morate prvenstveno brinuti o deficitu i javnom dugu, ali tako ne možete zaustavljati iseljavanje iz vlastite zemlje, kaže Ribić.

13.10 - Laž je da neće biti novaca. Lažu političari, laže dio ekonomske struke. To su laži, neistine, krive analize. Treba nam ekonomija koja je u interesu većine naroda. Odgovor nije u produljenju radnoga staža, na teretu već oslabljenoga narodnoga bića već u proizvodnji, pravednoj ekonomiji koja može stvarati nove vrijednosti. Tada će prestati iseljavanje i neće na,m trebati rad do 67 godina. Predviđaju nam stopu rasta od dva posto - s dva posto ne možete riješiti nijedan problem ove zemlje, rekao je sindikalist Vilim Ribić. 

13.04 - Ovi ljudi, ne samo odavde, nego i svih ovih minulih mjeseci i dana poručuju nam nemojte odustati, vjerujemo da nešto možemo promijeniti. Mi ne možemo raditi do 67 godina. U ovoj zemlji ni do kraja ovoga stoljeća mi nećemo doživjeti prosjek Europske unije, živimo u nezdravim uvjetima, imamo mala primanja, strepimo od svoje sutrašnjice, jesu li to razlozi da nam netko produži radni vijek?, kaže Sever.

13.01 -  Ovo je zemlja zombija. Mladi koji su otišli, ne vide perspektivu. Moramo im vratiti nadu u budućnost. Nije nam cilj držati govore, cilj nam je obvezati se pred vama da nećemo stati na ovome, kaže Sever.

12.55 - Ova vlast udara po radnicima i budućim umirovljenicima. Kad pokušavaju poručiti pitanjem gdje su bili sindikati kad se donosio zakon, vrlo jasno kažemo - mi smo i tada i sada protiv produljenja radnog vijeka. Imamo pravo pitati njih - gdje ste vi bili? Bili su u Saboru, oporba i bili su protiv tog zakona. Danas kad su vlast, predlažu zakon koji je gori od onoga protiv kojeg su bili kad se izglasavao 2013. Gospodo na vlasti, ako želite mesti pred sindikalnim vratima, pometite prvo pred vlastitim. Vaš je obraz ukaljan. Nevjerodostojni ste i nije vam stalo do naroda. Koliko se narodu dodvoravate iz oporbe, a koliko o tom narodu brinete kad ste na vlasti. Ne postaje se elitom pred narodom tako da se ogradiš tjelesnim čuvarima, a da tjelesne čuvare odmakneš jedino kad ti treba slika s tim istim narodom. Iziđite i stanite među ljude, imajte hrabrosti, nosite se s posljedicama onoga što radite svih ovih godina, poručio je s govornice predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

12.48 - Svi se kunu u djecu, a kada treba djeci i odgajateljima koji se brinu za njihovo zdravlje i sigurnost pružiti dostojanstven rad, nema ih nigdje. Zato recimo da imamo pravo na dostojanstven rad i dostojanstvenu starost koja bi trebala biti radost. Neka se nas glas čuje i nas se tiče. Ne radu do 67, no pasaran, nema predaje!, povikala je predstavnica odgajateljica u vrtićima.

12.46 - Ovakav prijedlog umirovljenja sa 67 godina je duboko obezvrjeđujući, za sve radnike, ne samo za mene, rekao je predstavnik djelatnika u komunalnoj službi Elvis.

12.42 - U prednjim redovima tijekom prosvjeda nekome je pozlilo. U prvom trenu nije bilo jasno što se dogodilo, neki su prosvjednici vikali da je "upao antiprosvjednik" pa su i s pozornice zazivali policiju. No, liječnička služba je ustvrdila da je jedan prosvjednik na tren ostao bez zraka.

12.38 - Želite li zadržati radnike, osigurajte im bolji život u Hrvatskoj. Ne bude li tako, u Hrvatskoj će ostati samo stariji ljudi o kojima će se moći brinuti samo stare sestre i stari tehničari. Molim sve one koji predlažu ovakvu reformu da stanu na trenutak i zamisle se, žele li oni da ih jednoga dana njeguju medicinske sestre i tehničari kojima je potrebna veća skrb nego njima samima, upitala je s pozornice medicinska sestra,

12.29 - Zviždimo svima koji hoće da radimo do 67. Dignimo šake u zrak, u znak solidarnosti s umirovljenicima, poručili su govornici nakon čega je uslijedila pjesma Boba Marleya "Get up, Stand up (For your Rights)"  (Ustanite za svoja prava).

12.24 - Prosvjednici su izviždali snimku ministra rada Marka Pavića u kojoj je pojašnjavao mirovinsku reformu. 

"Ministar kaže da povećanje od 69 kuna nije malo, umirovljenici da li vam je to malo, preračunato u boce, to je 138 boca. Dvije kune i 25 lipa dnevno, je li vam to dovoljno za dostojanstven život?", povikali su s pozornice.

12.22 - Danas sam ovdje da podržim građane kako bi izbjegli ono što u Hrvatskoj želi napraviti Vlada, a to je stvaranje novih socijalnih slučajeva od umirovljenika. Nama je neprihvatljivo da se svaki pokušaj reforme u ovoj zemlji lomi preko leđa onih koji su najsiromašniji, zadnji primjer je bila porezna reforma. Oni uzimaju siromašnima, da bi dali bogatima. Moramo onemogućiti stvaranje novih socijalnih slučajeva od umirovljenika po principu radi dulje, primaj manji i u mirovini živi sve teže. Zato je SDP vrlo jasno postavio svoj plan. Cilj nam je da umirovljenici za puni radni staž imaju 70 posto prosječne plaće. To je realno, mi ćemo to provestirekao je čelnik SDP-a Davor Bernardić.

12.16 - Oni hoće da radimo do 67. godine. Pa tko je to lud, mi ili oni, poručili su s pozornice na što je okupljena masa odgovorila "oni". Nakon toga krenulo je skandiranje "lopovi, lopovi...".

- Želimo mirovinu doživjeti i živjeti u mirovini, izjavili su prosvjednici.

12.07 - Na prosvjedu je nekoliko tisuća ljudi.

12.01 - Vlakovi u Hrvatskoj bili su zaustavljeni na jednu minutu.

12.00 - Počeo je prosvjed na Europskom trgu. Među brojnim okupljenim sindikalistima našli su se i političari i to čelnik SDP-a Davor Bernardić i njegov stranački kolega Gordan Maras.

11.50 - Mi smo dobili dopuštenje da dovedemo oko pet tisuća ljudi, prema šest tisuća jer je to kapacitet ovoga trga, tako da toliko i očekujemo. No ima prostora i za Zagrepčane koji su okolo, neka se samo pridruže", najavio je Sever u razgovoru za N1 televiziju sat prije početka prosvjeda.

Zahtjevi sindikata su, kaže, jasni: "Nema uvjeta zbog kojih bi se mogao produžiti radni vijek, problem je i najavljene penalizacije, puno je tu pitanja, puno toga o čemu smo htjeli razgovarati, no nije bilo volje".

Prosvjed je, napominje Sever, zapravo "prolazna stanica" jer ako se Vlada na njega ogluši najavljuju referendum.

Zbog čega prosvjeduju?

U subotu u 12:sati na Europskom trgu u Zagrebu održava se prosvjed protiv mirovinske reforme. Organizatori očekuju veliki odaziv, a u znak podrške, Sindikat strojovođa je najavio da će na minutu zaustaviti sve vlakove.

Sindikati su još u jeku rasprave o predloženom paketu zakona u rujnu najavili prosvjed. Protive se, između ostalog, produljenju radnog vijeka sa 65 na 67 godina, povećanju starosne dobi za ostvarivanje prijevremene mirovine na 62 godine, ali i dodatnoj penalizaciji prijevremeno umirovljenika. 

Kako je Vlada na sjednici u srijedu prihvatila paket od šest zakona mirovinske reforme, sindikati su ispred Banskih dvora istaknuli da u Hrvatskoj nema nikakvih uvjeta za produljenje životnog vijeka u punu mirovinu, ni za povećanje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu, kao niti da se poveća dob za odlazak u mirovinu kod dugogodišnjih osiguranika.

Osim sindikata i četiri stranke ljevice, Nova ljevica (NL), Održivi razvoj Hrvatske (ORaH), Radnička fronta (RF) i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) uputili su pismo podrške sindikatima i najavili dolazak na prosvjed, kao i pripadnici SDP-a, koji su se izjasnili da neće podržati mirovinsku reformu, jer 'sadašnji umirovljenici neće dobiti ni lipe'.