Ovo su ministri osmorke u Vladi FBiH, prema najavama USK će dobiti dva ministra

ministeri
Vojin Mijatović bit će imenovan za ministra unutrašnjih poslova FBiH

 

Iako je najavljeno da bi imena trebala biti poznata u ponedjeljak, nova vladajuća koalicija u FBiH još nije izašla s imenima svih ministara ministara.

Osmorki deset ministarstava

Imena će biti poznata danas.

Portal avaz.ba je objavio imena dosad poznatih ministara stranaka osmorke. Odavno je poznato da će pozicija premijera pripasti predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, koji se na ovoj poziciji već nalazio u periodu 2011. – 2015. godina. HDZ BiH će imati šest ministarstava, SDP pet, blok SBiH, NES i PDA četiri, a NiP i Naša stranka po jedno ministarstvo.

NiP-ov ministar bit će Adnan Delić, na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

SDP-ov sastavit činit će Nerin Dizdar kao ministar za izbjeglice i raseljene osobe. Vojin Mijatović bit će imenovan za ministra unutrašnjih poslova FBiH, a Almin Hopovac za ministra obrazovanja. Vedran Lakić bit će imenovan za ministra razvoja, poduzetništva i obrta.

Naša stranka za ministricu turizma i zaštite okoliša predložila je Nasihu Pozder.

Stranka za BiH će dobiti Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a na toj poziciji bi se trebao naći Adis Bubalo.

NES će će preuzeti kontrolu nad Ministarstvom poljoprivrede, a na ovu poziciju će biti imenovan Zuhad Porčić, dok će na čelu Ministarstva trgovine biti Anel Kljako.

HDZ-ovi ministri

Kada je riječ o HDZ-u BiH, prema našim informacijama, ova stranka bi, slično kao i s Vijećem ministara, trebala izaći s potpuno novim ministarskim imenima u odnosu na aktuelnu Vladu FBiH. Nezvanično, Čović bi od aktuelnih ministara trebao zadržati samo Denisa Lasića kao ministra prometa i komunikacija. U Vladi će opet biti dvije žene.

Dakle, prema najavama i pisanju medija iz Sarajeva, Unsko-sanski kanton bi trebao dobiti dva ministra, Almin Hopovac (SDP) i Zuhad Porčić (NES).