Ovo su savjeti kako postupiti za vrijeme grmljavinskog nevremena: Znate li pravilo 30-30

grmljavina
Bosnu i Hercegovinu zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme, a Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo ima upute za građane kako se ponašati po ovakvom vremenu.

 

Kako navode, prije grmljavinskog nevremena oko objekta u kojem boravite uklonite oštećena (truhla i suha) stabla i grane koje bi mogle prouzrokovati ozljeđivanje ili štete tokom oluje.

"Ukoliko planirate ići na izlet u planinu, na rijeku ili jezero, prije nego što krenete, poslušajte lokalnu vremensku prognozu.

Upoznajte se i pridržavajte pravila sigurnosti 30/30 za te slučajeve: „Uđite u zatvoreni prostor (zaklon, sklonište i sl.) ako, nakon što vidite bljesak munje, prije nego što čujete grmljavinu prođe manje vremena nego što vam treba da nabrojite do 30. Ostanite u zatvorenom prostoru (zaklon, sklonište i sl.) 30 minuta nakon što grmljavina prestane", navode iz KUCZ.

Kada nevrijeme pogodi vaše područje pridržavajte se slijedećih preporuka:

- Odgodite sve aktivnosti na otvorenom prostoru.

- Odmah uđite u kuću, zgradu, zaklon, sklonište ili automobil.

- Ako ste u mogućnosti obujte cipele sa gumenim džonom ili gumene čizme jer one osiguravaju određenu zaštitu uslijed udara groma.

- Osigurajte manje vanjske objekte (šupe i sl.) kao ih vjetar ne bi odnio i tako prouzrokovao štetu.

- Zatvorite prozore i vanjska vrata i po mogućnosti dodatno ih osigurajte (zatvorite roletne i navucite zavjese).

- Izbjegavajte tuširanje i kupanje (vodovodne instalacije i uređaji su dobri provodnici električne struje).

- Žičane telefonske uređaje koristite samo u krajnjoj nuždi.

- Isključite sve električne uređaje izvlačenjem utikača iz utičnice, odspojite mrežni i antenski kabel sa uređaja, te isključite klima uređaje jer udar groma može prouzrokovati ozbiljne kvarove i velike štete, navdi se u savjetima građanima.