Ovu su ambasadori koje su smijenili Dodik i Komšić

Opozvana i tri šefa bh. misije u svijetu te generalni konzuli u Istanbulu, Milanu i počasni konzul naše zemlje u Tel Avivu

Državno predsjedništvo na današnjoj sjednici smijenilo je 21 ambasadora BiH u svijetu. Rezultat je ovo dogovora predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Milorada Dodika i Željka Komšića.  

Tek otišli

Među smijenjenim ambasadorima ima onih koji su bili i pred kraj mandata, kao i onih koji još nisu ni zagrijali diplomatske stolice. Među njima su ambasador u Mađarskoj Tomislav Leko, koji je akreditivna pisma predao 3. oktobra ove godine ,ili ambasador BiH u Poljskoj Ivan Dunđer, koji je također prije nekoliko mjeseci preuzeo dužnost. Smijenjena je i nedavno imenovana ambasadorica u Belgiji Lidija Topić-Bouwen. Nju je Komšić već jednom smijenio s ambasadorske pozicije.

Tek nedavno imenovani ambasador BiH u Crnoj Gori Vinko Radovanović također je opozvan, kao i ambasador naše zemlje u Egiptu Duško Stojanović. Smijenjeni su i ambasadori u Bugarskoj i Grčkoj, Lepa Babić i Branko Dokić. Ambasador BiH u Japanu Borislav Marić također je smijenjen, kao i Jelena Rajaković, ambasadorica u Izraelu, zatim ambasador u Kanadi Srđan Lalić, Slavko Vučurević u Sloveniji, Lazar Mirkić, ambasador u Srbiji, a i Aleksandar Dragičević ambasador u Rumuniji, također je smijenjen.

Ljubićeva kćerka

Renata Paškalj neće više biti ambasadorica u Hrvatskoj, kao ni Valentina Marinčić u Velikoj Britaniji. Darko Zelenika smijenjen je s pozicije ambasadora u Italiji, a Josip Gelo u Vatikanu. Anđelko Grahovac nije više ambasador u Švicarskoj, a Vesna Ćužić nije ambasadorica u Švedskoj. Smijenjen je i ambasadorica u Njemačkoj Ankica Gudeljević. Smijenjen je i ambasador u Češkoj.

Predsjedništvo BiH s dužnosti je opozvalo i šefa Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku Ivicu Dronjića, šefa Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu Luciju Ljubić, inače kćerku Bože Ljubića. Smijenjeni su i šef Misije BiH pri OSCE-u i Uredu UN-a u Beču Jugoslav Jovičić i generalni konzuli BiH u Istanbulu, Milanu te počasni konzul BiH u Tel Avivu.