Reakcije lidera stranaka na jučerašnji sporazum Dodik - Izetbegović - Čović

Da je puno nejasnoća u jučerašnjem ‘dogovoru’ lidera vladajućih stranaka bilo je jasno odmah nakon objavljenje vijesti da su potpisali sporazum. Da nema iskrenosti u potpisanom, jasno je bilo i zbog činjenice da je svaki od aktera posebno i ‘iz svoga ugla’ davao izjave i tumačio potpisano. Ozbiljne bi namjere bile potvrđene javno i transparentno, na zajedničkoj konferenciji za medije i ne bi se ostavljalo prostora za sumnje bilo kakve vrste. Kako vrijeme odmiče sve je više reakcija na potpisani sporazum, a rezerve prema istom iskazuju i koalicioni partneri, koji osim već pomenute trojice trebaju činiti novo Vijeće ministara BiH.

Željko Komšić, lider Demokratske fronte i trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH je jasno rekao da ‘ako sporazum znači slanje Godišnjeg nacionalnog plana i time imenovanje Vijeća ministara, onda je to ok’.

S druge strane, lider opozicionog PDP-a i zastupnik u Parlamentu BiH Branislav Borenović izjavio je da ‘ovaj magloviti sporazum pokazuje jednu nespornu činjenicu, a to je da će ova zemlja naredne tri godine biti talac ove tri stranke i njihove političke igrarije sluđivanja javnosti, besmislenih trzavica i traženja izgovora za svaki neuspjeh kod nekoga drugog. Dodik i Izetbegović moraju zajedno izaći pred javnost i odgovoriti, šalje li se Godišnji nacionalni plan NATO-u ili ne?’

Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka izjavio je da ‘sporazum u kojem se odustaje od NATO puta BiH, kao najvažnijeg garanta miru i stabilnosti BiH i cijele regije predstavljalo bi izdaju interesa ove zemlje i da takav scenarij neće proći i da će ga odgovorne i državotvorne snage u BiH znati spriječiti. Zato, poziva na pojašnjenje sporazuma i odgovor na pitanje, ko i kada šalje prvi godišnji nacionalni program NATO-u? To je crvena linija preko koje ne smije preći nijedan političar, bez obzira na dogovore o raspodjeli fotelja.’

A u svome komentaru, lider Narod i pravda Elmedin Konaković je istakao da je ‘ovim sporazumom ponovo Dragan Čović dobio ono za šta se zalaže godinama, a to je legitimno predstavljanje naroda, a Dodik zaustavio NATO put BiH i zato svi normalni ljudi u našoj zemlji moraju učiniti sve da se to zaustavi.’ Zasad još nema komentara ostalih lidera parlmentarnih stranaka, ali je već jasno da jučerašnji dogovor, zbog načina i neiskrenog odnosa njegovih aktera, kao i nedostatka vizije za interese svih naroda i građana u BiH, a ne samo interese vrhova stranaka koje predvode Izetbegović, Čović i Dodik nema izgledne šanse da uspije.

 

Redakcija