Oživjeli tradiciju: Jajčani klanjali bajram na otvorenom

Home

Oživjeli tradiciju: Jajčani klanjali bajram na otvorenom


Bajram dolazi kao kruna spremnosti da žrtvujemo svoju sebičnost radi općeg dobra, radi kolektiva, radi zajednice, i radi mira čovječanstva.

Muslimani u dolini Plive i Vrbasa Kurban-bajram su dočekali klanjanjem bajram-namaza u 22 džamije na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce, koji obuhvata još dvije općine Jezero i Šipovo. Centralna svečanost održana je na musali Vaoršnice i to po prvi put nakon više od stotinu godina, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ Jajce Zehrudin-ef.Hadžić. Glavni imam je poslije svog obraćanja pročitao bajramsku čestitku koju je uputio gvardijan franjevačkog samostana u Jajcu, fra Anto Šimunović. On je istakao u svojoj poruci da su dani Kurban-bajrama, dani produhovljena u kojima svaki musliman učvršćuje i oplemenjuje obiteljske veze te veze s prijateljima i susjedima.

Poruka bajrama je univerzalna, o razvijanju i jačanju međuljudskih odnosa kroz snagu praštanja, pomirenja i suživota u radosti dijelenja, a zajednistvo kroz dijelnje i poštivanje njajveći je poklon našem društvu. Uz srdačne pozdrave Šimunović je česitao Kurban-bajram svojim sugrađanima.

-Danas su muslimani na području MIZ Jajce u gradskom džematu imali priliku klanjajući Kurban-bajram da ožive tradiciju i sunet klanjanja na musali Varošnice. Svojim dolaskom i prisustvom dokazali smo da je ovo vakufsko zemljište i iskreno se nadam da će se ova parcela vratiti u naš posjed – istakao je Hadžić za Dnevni avaz. Bajram- namaz na otvorenom ima svoju posebnu draž.

-Bajram je dan radosti, milosti, žrtve i podjela. Mi jedni drugima darujemo osmijeh i tu radost. Posebno me raduje što smo imali priliku klanjati bajram-namaz na otvorenom. Molim dragog Boga da nam ukabuli i primi naša dobra djela i da u miru nastavimo živijeti s našim komšijama - rekao je on. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno, obaveze klanja kurbana, te obred hadža, posjeta svetim mjestima u Mekki, zbog čega se ovaj bajram naziva i Hadžijski bajram.

Bajramski prijem  

Nakon bajram-namaza uslijedila su bajramska čestitanja vjernika, a potom je obilježavanje ovog velikog muslimanskog blagdana nastavljeno u krugu porodica i prijatelja. Istog dana na musali Varošnice bajramski prijem upriličio je MIZ Jajce.za predstavnike vjerskog, kulturnog i društvenog života grada.

Dvije musale na području Jajca

Na području Jajca nekada su bile dvije musale-mjesta otvorenog prostora gdje se klanjao bajram-namaz, a to su Varošnice i Jezero.

Ne zna se vrijeme od kada datiraju musale, ali se pretpostavlja da su bile do dolaska Austrougarske, a kasnije su upotrebljavane za ukop umrlih, pa tako mezarje u Jezeru i danas nosi naziv Musala. Musala Varošnice zauzima prostor oko 42 duluma koja je nelegalno oduzeta od MIZ Jajce za vrijeme jugoslovenske vlasti.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Objavio: Pet, 01/09/2017 - 11:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top