Pacijenti na dijalizi podržat će kolege iz RS: Protest u Banjoj Luci planiran za 6. septembar

Nema donorske mreže, ne postoje liste čekanja, obećane invalidnine od 100 KM se neredovno uplaćuju

Predstavnici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH podržat će kolege iz Republike Srpske na mirnim protestima, planiranim za 6. septembar u Banjoj Luci, kazao nam je jučer Muhamed Kadrić, potpredsjednik ovog federalnog udruženja.  

- Njihova borba je ista kao što je bila naša, bore se za isto za šta smo se mi borili i zalagali. I oni su dolazili prošle godine pred Parlament FBiH da nas podrže kad smo se borili za zakon. U Banju Luku će doći iz Sarajeva, Tuzle... – rekao je Kadrić.

Pacijenti na dijalizi i oni koji čekaju transplantaciju, najavili su za 6. septembar mirne proteste ispred zgrade Vlade Republike Srpske. Ističu da na taj način žele ukazati na svoje probleme, da u RS nema donorske mreže, ne postoje liste čekanja, obećane invalidnine od 100 KM se neredovno uplaćuju.

Danijela Ivanović, predsjednica Udruženja transplantiranih i lica koja čekaju transplantaciju “Nada” iz Bijeljine, izjavila je za medije da su njihovi zahtjevi proslijeđeni Ministarstvu zdravlja RS, da su bili upućeni i u aprilu, nakon čega su održana četiri sastanka, na kojima su dobili obećanja, koja, pak, nisu ispunjena.