Pad Zorana Zaeva: Odlazak nepopravljivog optimiste i političara kojeg su izdali EU i Brisel

c

Socijaldemokratska unija Sjeverne Makedonije uvjerljivo je poražena na lokalnim izborima koji su u ovoj državi održani proteklog vikenda, a ovakav slijed događaja natjerao je Zorana Zaeva da podnese ostavku na mjesto predsjednika stranke.

Osim što je podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke, Zaev je otišao i korak dalje te je rekao kako podnosi ostavku i na mjesto premijera Sjeverne Makedonije, što je potez koji je šokirao simpatizere njegove politike.

"Preuzimam odgovornost za ovaj razvoj događaja. Podnosim ostavku na mjesto predsjednika stranke, ali i premijera države", rekao je Zaev nakon objavljivanja rezultata lokalnih izbora.

Nakon što su proglasili pobjedu na lokalnim izborima, stranka VMRO-DPMNE, koja na državnom nivou djeluje u opoziciji, saopćila je 5. novembra kako je s nekoliko partnerskih stranaka dogovorila formiranje nove parlamentarne većine što već sada govori o posljedicama odluke koju je donio Zoran Zaev, ali i ostatak rukovodstva SDSM-a.

"Dolazi novo vrijeme, nova budućnost i nova nada. Čekaju nas veliki izazovi. Svjesni smo podrške i zahvalni smo na njoj. Makedonija će uspjeti i mi ćemo uspjeti. Imamo novu skupštinsku većinu", rekao je lider najveće opozicione partije Hristijan Mickoski.