Pahor: Evropska unija mora ubrzati proces proširenja

Pahor
Države članice trebaju ubrzati reforme, a Evropska unija mora ubrzati proces proširenja na zapadni Balkan, poručio je Pahor.

 

Predsjednik Slovenije Borut Pahor nakon sastanka lidera na samitu Brdo-Brijuni predstavio je zajedničke i usaglašene zaključke.

- Molimo Evropsku uniju da zapadni Balkan vidi kao cjelinu, a ne pojedinačne države. Zapadni Balkan je okružen zemljama Evropske unije i ovoj regiji treba poseban geostrateški pristup. Države članice trebaju ubrzati reforme, a Evropska unija mora ubrzati proces proširenja na zapadni Balkan – kazao je Pahor.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ovom prilikom istakao je da se o samitu Brdo-Brijuni zna sve.

- Dogovoren je tekst deklaracije, koji je kompromis. Bilo je povišenih tonova i prijepora. Agenda predsjednice Kosova je bila ambiciozna, ali morale su se određeni dijelovi izbaciti. Mi smo tu sa Slovenijom da pomognemo. Bilateralni problemi neće se riješiti na ovom samitu, a to nas je danas i omelo. Kompromisno i jasno rješenje – kazao je Milanović.

Dodao je da se za godinu dana ponovo vidimo, dali u Berogradu, dali u Prištini.

- Mi smo ovdje da pomognemo u ulasku u EU. Nisu svi u istoj točki zrenja. Sjeverna Makedonija se nalazi u nemogućoj poziciji i nismo to ni dotaknuli. Radi se o uvjetima u jednoj gestacijskoj fazi pregovora, a tiče se sadržaja u udžbenicima u Makedoniji. Slovenija je postavljala uvjete, nešto su pokušavali dobiti za sebe, razumio sam to sada. Ali nisam osjećao da žele napakostiti Hrvatskoj. Ovo što službena politika radi Sjevernoj Makedoniji je ulazak u intimni prostor. Traže im da u udžbenicima povijesti svoju nacionalnu genezu definiraju onako kako to traži druga država. Tome ću se suprostaviti - poručio je Milanović.

Prema njegovim riječima, to je jedna od poruka koje danas nije upućena. 

- Bavili smo se "non-paperima", a nismo se bavili stvarima koji su od važnosti za države koje žele postati članice EU. Čisti pritisak s pozicije jačeg - istakao je Milanović.

Usvojena Deklaracija

Učesnici Procesa Brdo-Brijuni usvojili su Deklaraciju kojom potvrđuju značaj saradnje i dobrosusjedskih odnosa na zapadnom Balkanu.

Također, pozivaju Evropsku uniju da ubrza prijem svih zemalja Zapadnog Balkana u svoju zajednicu.

- Proces Brdo-Brijuni je povećao svjesnost država članica EU i institucija o značaju bržeg proširenja na zemlje zapadnog Balkana. Istaknuta je potreba da se oporavak od posljedica pandemije koristi kao šansa za zelenu i digitalnu tranziciju koja će voditi ka održivom razvoju, nudeći šanse mladim generacijama - navodi se u Deklaraciji.

Pozdravili su usvajanje Ekonomskog i investiconog plana EU za zapadni Balkan od oktobra 2020. godine i činjenicu da je on praćen značajnim finansijskim sredstavima.

- Kao dio Evrope, Zapadni Balkan ima pravo i odgovornost da bude u korak sa razvojem članice EU koliko god je moguće. Mi lideri Procesa Brdo-Brijuni zalažemo se za zajedničku viziju Evrope, cjelovite, slobodne i u miru. Podvlačimo našu posvećenost miru i stabilnosti, uključujući dobre susjedske odnose - navode lideri.

Ističu kako je zapadni Balkan dio Evrope i ujedinjene Evrope nije okončano bez zapadnog Balkana. Članstvom u EU, granice između država članica postaju manje važne, a to omogućava širi prostor za koegzisetnciju pluralnosti i nacinalnih identiteta.

- Ponovo potvrđujemo potrebu da se uzmu u obzir nestale osobe tokom konflikta na teritoriji bivše Jugoslavije i potrebu da se istraži pod kojim oklonostima su nestali, njihove napadače dovesti pred lice pravde, što će doprinijeti pomirenju, miru i stabilnosti”, navodi se Deklaraciji.

Proširenje EU na regiju zapadnog Balkana

Navodi se kako je proširenje EU na regiju zapadnog Balkana od političkog, sigurnosnog i ekonomskog interesa za EU, geopolitička potreba i najvažniji politički preduvjet za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Evrope.

- EU bi se aktivnije trebala uključiti u Zapadni Balkan i ohrabriti zemlje da ispune uvjete za članstvo što prije. Svaki partner je svjestan da mora usvojiti i impelementirati potrebne reforme, pogotovo na pravnom polju, demokratizaciji i ekonomiji Kapacitet EU je dovoljan da primi Zapadni Balkan kao nove članice - naveli su.

Naglasili su važnost bezviznog režima za Prištinu ze pozvali EU da što hitnije otvori i okonča pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom za prijem u EU.

Na kraju Deklaracije, pozdravljena je namjera Slovenija da održi Samit EU-Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja EU.