Pale cijene luksuznih nekretnina u Dubaiju

U odnosu na drugi kvartal, udio je pao u 14 regiona superluksuzne prijestonice

UAE nisu više tako popularni među kupcima nekretnina. U Dubaiju je u trećem kvartalu ove godine prodato manje luksuznih nekretnina, navodi se na internet-stranici "Bayut.com".

U odnosu na drugi kvartal, udio je pao u 14 regiona superluksuzne prijestonice za 13,9 posto, na 8,7 milijardi AED, što odgovara oko 2,09 milijardi eura, objavila je nedavno nekretninska kuća LUXHABITAT iz Dubaija. Ovaj razvoj se može pripisati zagušenoj ekonomiji u Dubaiju.  

Pad prodaje nekretnina za 3,4 posto

U trećem kvartalu došlo je do pada cijena nekretnina - kako za vile tako i za gradske kuće i stanove. U poređenju s prethodnom godinom, cijene su opale za 3,4 posto. Samo na plaži Jumeirah zabilježeno je povećanje. 

- Prosječan pad cijena kuća za kvartal odgovara trendovima koje smo vidjeli u izvještaju o tržištu za pravi kvartal - rekao je Hajdar Ali Kan (Haider Ali Khan), šef nekretninske internet-stranice "Bayut.com", sa sjedištem u Dubaiju. Definitivno i dalje ima kupaca i stanara na tržištu, ali skromni padovi cijena ukazuju na moguću dostignutu najnižu tačku širom Emirata. 

Najzastupljeniji pad zakupnina zabilježen je u regijima Deira i International City. Ovdje su zakupnine za dvosobne stanove pale za 8,3 posto. Iznajmljivanje na lokacijama Al Nada, Dubai Sports City i Jumeirah Lakes Towers, međutim, ostalo je relativno stabilno.  

Cijena jednosobnog stana 19.500 eura

Najpopularnije područje, prema "Bayutu", i dalje je Dubai Marina. Tu je prosječna cijena najma studija iznosila 55.000 AED (oko 13,212 eura), jednosoban stan košta 81.000 AED (oko 19.500 eura), a dvosoban stan 120.000 AED (oko 28,828 eura). Također, prodaja na popularnom dijelu Dubai Marina ostala je veoma tražena.

Novi projekti, koji se prodaju prije nego što su izgrađen,i jesu off-Plan nekretnine, među kojima i projekti "Port of la Mer" i "Madinat Jumeirah Living".