Palestinski migranti iz Grčke poslani u Tursku: Stigli polugoli s ožiljcima i modricama po tijelu

Migranti tvrde kako su na silu iz Grčke poslani prema Turskoj, te kako su prije toga pretučeni.

Mještani turskog sela nadomak grada Edirnea pronašli su grupu od 14 neprijavljenih migranata iz Palestine, koji su po tijelu imali modrice i ožiljke. Oni tvrde kako su najprije pretučeni, a potom silom poslani iz Grčke ka Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama do kojih je došao novinar AA, grupa od 14 neprijavljenih migranata porijeklom iz Palestine stigla je do sela Kiremitcisalih, nedaleko od zapadnog grada Edirnea.

U selo su stigli polugoli s modricama i ožiljcima na leđima. Migranti tvrde kako su pretučeni i na silu protjerani u Tursku.

Mještani sela pomogli su im obezbjedivši topao obrok i odjeću. Potom su u selo stigli pripadnici žandarmerije te ih proslijedili Uredu za vraćanje stranaca.

Dilaver Cinar, jedan od mještana sela, za AA je kazao kako su migrante pronašli polugole te kako se moglo vidjeti da ih neko pretukao.

"Poslali su ih polugole. Prije toga su ih tukli, palicom ili nečim drugim. Po leđima su imali ožiljke. Jedan je bio vrlo teškom stanju. Dali smo im da jedu, mještani su u selu sakupili i odjeću", istakao je Cinar.

Grčka je i ranije bila na meti brojnih kritika zbog svoga tzv. "push-backa", tačnije prakse "guranja natrag". Ova zemlja je u više navrata upozorena da se ovakvim postupcima krše međunarodne konvencije.