Papa Franjo podigao ukrajinsku zastavu iz Buče i poručio: Zaustavite sijanje smrti i razaranja

.
Jučer su mi, upravo iz Buče, donijeli ovu zastavu - rekao je papa Franjo i razmotao je i podigao pred nekoliko hiljada vjernika, što je izazvalo aplauz

Nakon što je svijet vidio stravične snimke iz Buče, Zapad je optužio Rusiju za ratni zločin. Kremlj se oglasio jučer i rekao da su zapadne optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine s ciljem ocrnjivanja ruske vojske. 

Papa Franjo osudio je u danas pokolj u Buči i podigao ukrajinsku zastavu koja mu je poslana iz grada gdje je u svezane ljude pucano iz neposredne blizine, te pronađena masovna grobnica i drugi znakovi pogubljenja.

- Nedavne vijesti iz rata u Ukrajini, umjesto da donesu olakšanje i nadu, donijele su nova zlodjela, poput masakra u Buči. Okrutnost koja je sve strašnija, čak i prema civilima, bespomoćnim ženama i djeci. Oni su žrtve čija nevina krv vapi do neba i preklinje: ‘Zaustavite ovaj rat! Neka oružje ušuti! Zaustavite sijanje smrti i razaranja - rekao je papa Franjo.

Potom je papa Franjo podigao ukrajinsku zastavu iz Buče.

- Jučer su mi, upravo iz Buče, donijeli ovu zastavu - rekao je papa Franjo i razmotao je i podigao pred nekoliko hiljada vjernika, što je izazvalo aplauz. Zastava je imala i natpis.

- Dolazi iz rata, upravo iz tog mučeničkog grada, Buče - rekao je prije nego što je zamolio grupu djece ratnih izbjeglica koja su u utorak stigla iz Ukrajine da mu priđu.

- Ova djeca morala su pobjeći kako bi stigla u sigurnu zemlju. Ovo je plod rata. Nemojmo ih zaboraviti i ne zaboravimo ukrajinski narod - rekao je papa Franjo, a potom svakom djetetu darovao čokoladno usrkšnje jaje, prenosi Hina.