Papina izjava o Stepincu izazvala bijes hrvatskih političara

O mogućem proglašenju Alojzija Stepinca za sveca, govorio je papa Franja. U poruci koju je poslao, naveo je da ne zna čemu bi takvo proglašenje služilo, ako, kako kaže, istina nije jasna.

Inače, pitanje svetosti Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u Drugom svjetskom ratu, godinama je spor između hrvatske Katoličke i Srpske pravoslavne crkve. Za mišljenje o Stepincu, papa Franja je, kako je naveo, ipak pitao srpskog patrijarha.

Na putu iz Sjeverne Makedonije, kao što to obično i radi, papa Franja je razgovarao s novinarima u avionu. Tom prilikom im je iznio svoj stav o posvećenju Alojzija Stepinca. Poručio je - možemo mu se moliti, jer je blažen, kako piše N1.

"Ali u jednom trenutku kanonizacije došlo je do nerazjašnjenih tačaka. Reč je o historijskim tačkama. I ja koji treba da potpišem kanonizaciju, s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio sam savjet i onda sam uvidio da treba tražiti pomoć od Irineja. Irinej je veliki patrijarh", kazao je papa Franjo.

Na inicijativu pape Franje, osnovana je mješovita komisija Katoličke i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj sa jasnim zadatkom - da utvrde ulogu zagrebačkog nadbiskupa u Drugom svjetskom ratu.

Međutim, dvije strane su zaključile da imaju različita tumačenja. Uprkos tome, poglavara Katoličke crkve, kako je rekao, zanima samo istina.

"Čemu služi jedna izjava o svetosti ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Ja se ne plašim istine. Plašim se samo suda Božjega", poručio je papa Franja.

Na papine riječi, u hrvatskoj katoličkoj crkvi bez komentara. Novinar Večernjeg lista Silvije Tomašević, koji prati rad Vatikana i koji je postavio pitanje poglavaru Katoličke crkve o Stepincu, kaže da upravo papa Franja ima nove dokaze o kardinalu.

"Papa ima jedan novi dokument o važnoj historijskoj istini koji će on izučiti. Sve je u rukama pape Franje. Ne vjerujem da će tako skoro kardinal Stepinac biti proglašen svetim", kazao je Tomašević.

Da se istina o Stepincu, prije nego što se proglasi svetim, mora znati, mišljenja su i pojedini hrvatski političari. Cijeli slučaj jedni vide kao pragmatičan odgovor, dok kod drugih izaziva bijes.

"On (papa) jednostavno ne želi čuti istinu, traži istinu na drugoj strani. Papa Franjo još jednom sudi Stepincu na ovaj način", smatra Ruža Tomašić, kandidatkina za EU izbore na listi Suverenista.

"Dakle, radi se o tome da Katolička crkva želi dobre odnose s Pravoslavnom crkvom", mišljenja je poslanik MOST-a Nikola Grmoja.

Jugoslovenske vlasti osudile su Alojzija Stepinca na 16 godina zatvora zbog saradnje s ustaškim vlastima tokom Drugog svjetskog rata. Iza rešetaka je proveo pet godina, poslije čega je uslovno pušten u kućni pritvor. Papa Jovan Pavle Drugi 1998.  godine proglasio ga je blaženim. Međutim, po svemu sudeći, sa papa Franjom će se na svetost još sačekati.

Izvor: