Para ni za dućana ni za normalnog života

sarajevo
Prikupljeni prihodi u prvih sedam mjeseci ove godine manji su za 437 miliona KM u odnosu na isti period lani

 

Pandemija koronavirusa prouzrokovala je pad prodaje u našoj zemlji i to za gotovo deset posto. Statistika pada je zabilježena kako na domaćem tržištu tako i u uvozu i izvozu.

Uzalud trud

Kada poredimo statistiku prve polovine 2019. s prvom polovinom 2020. godine, uvoz je pao za 18 posto, a izvoz za oko 15 posto. Zbog pandemije zabilježen je pad u unutrašnjem prometu, jer su mnogi obveznici bili zatvoreni ili su radili i rade smanjenim kapacitetom.


“Moram reći da, kada su u pitanju prihodi od indirektnih poreza, Uprava za indirektno oporezivanje je u sedam mjeseci 2020. godine, prikupila četiri milijarde i 121 milion KM, što je za 437 miliona maraka manje ili 9,6 posto u odnosu na prihode koje smo prikupili u sedam mjeseci 2019. godine”, kazao je za O kanal Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Od januara do juna ostvareno je smanjenje prometa vozila od 18,04 posto, a rezultat je pad prihoda od naplate cestarine na A1 od 17,07 posto


Međutim, situacija na terenu je drugačija. Trgovci i zanatlije bilježe znatno veći pad prometa u odnosu na proteklu godinu.
”Ako se potrudiš, a trudio sam se nešto da ostvarim, 15 do 20 posto je promet sada manji u odnosu na prošlu godinu, što znači da to ne može pokriti nikakve troškove ni življenja ni održavanja dućana”, priča nam Mirsad Brkanić, kazandžija i trgovac sa Baščaršije.


Pad prometa osjetio se i u putnoj komunikaciji. Iz Autocesta Federacije BiH navode da ne očekuju dodatni pad prometa u ostatku godine.
“JP Autoceste FBiH od 16. marta 2020. godine, kada je krenula pandemija koronavirusa, bilježi pad prometa vozila na autocesti A1. Od januara do juna 2020. ostvareno je smanjenje prometa vozila od 18,04 posto, što je rezultiralo padom prihoda od naplate cestarine u iznosu od 17,07 posto, podaci su koje smo dobili od Narcise Livnjak-Borić, saradnice za odnose s javnošću Autoceste FBiH.

Najveći pad

Pad prometa se bilježi u svim oblastima trgovine, a najviše se stanje pandemije reflektovalo na sitna preduzeća i obrte, zbog čega je veliki broj njih morao da stavi ključ u bravu zbog lošeg poslovanja. Najveći pad zabilježen je u aprilu i maju, dok se prihodi u junu i julu približavaju prihodima koje smo imali tokom prošle godine. MIRZA SALKOVIĆ