Pariz spreman na tehničko odlaganje Brexita

Britanski poslanici su jučer prihvatili predloženi sporazum u načelu, ali su odbili da po hitnom postupku raspravljaju o njemu

Francuska ministrica vanjskih poslova Ameli de Monšalin (Amelie de Montchalin) izjavila je da je Pariz spreman odobriti "tehničko" odlaganje Brexita "od nekoliko dana" da bi britanski parlament imao vremena završiti potrebne procedure, ali da se protivi odlaganju s ciljem "novih pregovora o sporazumu". 

- Na kraju sedmice ćemo vidjeti je li čisto tehničko odlaganje od nekoliko dana opravdano zbog britanske parlamentarne procedure. Osim takve situacije, odlaganje s ciljem dobivanja na vremenu ili novih pregovora o sporazumu je isključeno - rekla je Monšalin u francuskom Senatu.  

Britanski poslanici su jučer prihvatili predloženi sporazum u načelu, ali su odbili po hitnom postupku raspravljati o njemu. Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) je zatim objavio da će suspendirati raspravu o sporazumu dok se od Evropske unije ne dobije odgovor na zahtjev za odlaganjem datuma Brexita, sada planiranog za 31. oktobar. 

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je rekao da će preporučiti članicama Evropske unije da odobre novo tromjesečno odlaganje Brexita.  

- Mi nećemo promijeniti svoj stav. Izgubili smo previše vremena, postigli smo sporazum i on mora neodložno biti proveden da bi prestala neizvjesnost koja kažnjava milione građana i firmi - izjavila je Monšalen.