Parlamentarci mjesečno zarade između 7000 i 7500 KM plate: Veliki broj zaposlenih u realnom sektoru 900 KM

.
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH za februar 2024. godine iznosila je 1315 KM, što je nominalno manje za 1,7% u odnosu na prethodni mjesec, dok je realno manja za 2,3%. Ovi podaci, objavljeni od strane Federalnog zavoda za statistiku, ukazuju na izazove s kojima se suočavaju radnici u Bosni i Hercegovini.

 

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za februar 2024. u Federaciji BiH iznosila je 2045 KM, nominalno niža za 1,8%, a realno niža za 2,4% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za februar 2024. bila je nominalno viša za 10,6%, a realno viša za 9,4%.

Uprkos rastu prosječnih plata, Bosna i Hercegovina bori se s izazovom niskih primanja radnika, što je jedan od glavnih razloga masovnog odlaska radne snage iz zemlje. Kupovna moć građana je među najnižima u Europi, a prosječna plata nije dovoljna za osiguranje osnovnih potreba porodice tokom mjeseca.

Prema istraživanju portala Voronio, prosječna satnica zaposlenih u BiH iznosi oko 7,60 KM, što je značajno niže od prosjeka u zemljama Europske unije koji se kreće oko 48 maraka po satu.

 

Menadžerima u BiH koji, prema podacima portala plata.ba, mjesečno zarade više od 4300 KM ili generalnim direktorima te stručnjacima informatike, koji primaju nešto manje od 4000 KM, satnica se kreće od 22 do 24 KM, što i dalje čini samo polovinu europskog prosjeka. Njega u BiH imaju samo političari, odnosno parlamentarci, koji na mjesečnoj razini, ovisno o tome jesu li članovi i nekih povjerenstava i odbora, primaju između 7000 i 7500 KM. Podijelimo li to sa 174 radna sata, iako se, realno, radi o mnogo manjem broju, njihova satnica iznosi između 22 i 24 eura, piše Glas Srpske.

 

Dok neki sektori, poput javne uprave, bilježe povećanje plata, ostali sektori, poput proizvodnje i zdravstva, suočavaju se s smanjenjem primanja.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u djelatnosti javne uprave i obrane, obveznog socijalnog osiguranja za 1,7%, te u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribolova za 0,7%. S druge strane, smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u sektorima proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 7,6%, zdravstvene i socijalne zaštite za 7%, te umjetnosti, zabave i rekreacije za 4,3%.