Paroh Nenić: Radujmo se Božiću i uživajmo u tradicionalnim vrijednostima

Bihaćku parohiju i pravoslavnu zajednicu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine danas je tradicionalno posjetila i delegacija Gradske uprave Bihać

Pozvani smo na radost i zato se radujmo Božiću, bez obzira na sve životne okolnosti. Uživajmo u tradicionalnim vrijednostima, kao i najljepšim danima s našom porodicom. Čuvajmo naše naslijeđe, odajući poštovanje našim precima. Podržimo jedni druge, ali i poštujmo sve naše različitosti, božićna je poruka paroha bihaćkog Dalibora Nenića.

Više od stotinu vjernika bihaćke parohije će večerašnjim paljenjem Badnjaka, porodičnim okupljanjima i prakticiranjem vjerskih običaja dočekati i ovaj pravoslavni Božić.

Tradicionalno večeras služimo večernja bogosluženja, palimo Badnjak, kuhamo vino… Posljednji je dan posta, pa pripremamo i služimo posna peciva. Jednostavno, u krugu porodice, prijatelja i komšija, s radošću dočekujemo Hristovo rođenje- dodao je paroh Nenić.

Bihaćku parohiju i pravoslavnu zajednicu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine danas je tradicionalno posjetila i delegacija Gradske uprave Bihać.

– Božić je praznik mira, ljubavi, tolerancije, kao i dobrosusjedskih odnosa, pa svake godine u tom tonu i posjećujemo našeg paroha i pravoslavnu zajednicu u našem gradu. Svi u Bihaću su ponosni na suživot i toleranciju, uostalom po tome smo poznati i van granica BiH. Zajedno slavimo sve praznike i to s ponosom ističemo – rekao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Elmedin Mehadžić.

Božić se proslavlja u pedesetak domaćinstava na području grada Bihaća, što je vrijeme posebne sreće za desetak najmlađih polaznika vjeronauka u ovoj parohiji.