Partnerstvo sa SAD iznad svega, ne smijemo Rusiju dovesti za sto

Predsjednik Kosova Hashim Thaci poručio je vodećim funkcionerima u kosovskim institucijama da poduzmu pametne i strateške korake kada je u pitanju suspenzija odluka Vlade Kosova o taksama od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Thaci naglašava također da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Sjedinjene Države su, inače, zatražile od Vlade Kosova da suspenduje odluku o carini, navodeći da je u suprotnosti sa strateškim interesima SAD-a.

Govoreći o prijedlogu premijera Ramusha Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, predsjednik Thaci je istakao da se ne trebaju stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za sto.

Predsjednik Kosova govorio je i o tome da li je "korekcija granica" i dalje tema razgovora u konačnoj fazi, budući da su se sada sve političke partije, uključujući i njegovu bivšu stranku, Demokratsku partiju Kosova (DPK), izjasnile protiv toga. Poručuje da su jezero Gazivode, Sjeverna Mitrovica i Trepča bili i ostali neugroženi.

Sastali ste se u četvrtak s američkim ambasadorom i političkim liderima vladajuće koalicije Kosova. Možete li nam reći o čemu je bilo riječi?

THACI: Sastanak sa institucionalnim i političkim liderima ticao se mog ohrabrenja za poduzimanje potrebnih, pametnih i strateških koraka za zemlju. Cijenim njihovo angažovanje za zajedničke sastanke o sljedećim koracima koje treba da poduzmu institucije, u još boljoj koordinaciji sa SAD-om i EU, a u vezi budućnosti važnih procesa koji su i od suštinskog značaja za Kosovo.

Da li je i suspenzija takse na robu iz Srbije i BiH bio jedan od Vaših zahtjeva?

THACI: To je bila odluka Vlade i vladajućih koalicija i o daljim koracima te odluke pregovaraju koalicioni patrneri i Vlada Kosova.

Zašto ste tražili suspenziju takse, ukoliko Srbija ne odustane od političke ofanzive prema Kosovu?

THACI: Niti sam predložio uvođenje takse, niti suspenziju. Samo sam ohrabrio nosioce institucija i političke lidere da gledaju ka budućnosti, da razmišljaju o strateškim koracima koji su od suštinskog značaja za državu, kako bi prvenstveno utvrdili pozitivne argumente koji će pomoći našim partnerima, prije svega SAD-u i EU. Da nikako ne komplikujemo njihovo angažovanje ili da proizvodimo negativne događaje koji će im otežati da nam pomognu. Kosovo može da ide naprijed i da bude uspješno samo u uskoj koordinaciji sa EU i SAD-om.

Kakve posljedice mogu biti po Kosovo, ukoliko ne podrži zahtjev SAD-a?

THACI: Ni po koju cijenu i ni pod kojim okolnostima partnerstvo se neće odbiti, strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog značaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Dakle, nijedna osoba i nikakva druga agenda.

Premijer je rekao da neće da povuče odluku. Šta slijedi sada?

THACI: Na koalicionim partnerima i Vladi je da poduzmu potrebne korake. Moja poruka je da gledamo u budućnost, da strateški djelujemo tako da doprinesemo viznoj liberalizaciji i snažnoj podršci za jačanje vojske, te konsolidaciji države unutra i spolja.

Premijer Haradinaj je, govoreći o uslovima za povlačenje takse, zatražio međunarodnu konferenciju za Kosovo. Koliko može Kosovu da koristi jedna takva konferencija?

THACI: Proces dijaloga vodi EU i ima punu podršku SAD, tako će ostati i u budućnosti. Ne treba da stvaramo okolnosti koje bi pogodovale Rusiji da dođe za sto.

Jedna takva konferencija bi mogla to da uradi?

THACI: Mislim da treba da imamo puno povjerenje u EU i SAD, bez uključivanja faktora koji nisu priznali nezavisnost Kosova i nemaju simpatije prema budućnosti Kosova u NATO i EU.

Situacija sa taksom je blokirala i proces pregovora sa Srbijom, koja kaže da se neće vratiti procesu pregovora bez njenog ukidanja. Da li se zna kada će se nastaviti ti razgovori?

THACI: Ohrabrujem koalicione partnere da nastave razgovore i donesu ispravne i pametne odluke, da budu kreativni i fleksibilni u svom pristupu, kako bi Kosovu bila otvorena vrata i u Vašingtonu i u Briselu. Kada je Kosovo djelovalo u koordinaciji sa SAD i EU, uvijek je bilo uspješno. U drugim okolnostima, bićemo zaista zaboravljeno i izolovano mjesto, nešto što građani i politika Kosova ne zaslužuju. Želim da vjerujem u dobru volju vodećih ljudi u institucijama, u ovom slučaju u inicijative predsjednika Skupštine, Veseljija, ali i u dobru volju drugih ljudi.

Da li je "korekcija granice" Kosova i Srbije i dalje tema razgovora?

THACI: Državna delegacija Kosova je izabrana, ima mandat koji je dobila od izabranih poslanika i moju punu podršku. Sve o čemu ova delegacija bude razgovarala u Briselu biće transparentno. U budućim angažovanjima suočićemo se sa agendom o sveobuhvatnom sporazumu koji podrazumijeva recipročno priznanje i članstvo Kosova u UN.

Svi politički lideri su se izjasnili protiv "korekcije granice". U srijedu je i Vaša bivša partija rekla isto. Da li mislite da Vaša ideja o korekciji granica šteti vašoj ustavnoj ulozi i ujedinjavanju političke scene?

THACI: Svi lideri i političke partije na Kosovu su za dijalog, za pregovore, za sporazum sa Srbijom koji podrazumijeva recipročno priznanje i članstvo Kosova u UN, koji će uključiti i pitanje nestalih, izbjeglica, srpskog kulturnog naslijeđa, ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo. Ukratko, o sadržaju sporazuma razgovaraće se u narednim koracima.

Ko će okončati ovaj proces, Vi ili Državna delegacija za dijalog?

THACI: Ovaj proces će okončati Skupština ili referendum.

U Vašem pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu izrazili ste spremnost da napravite neophodne kompromise radi postizanja sveobuhvatnog i balansiranog sporazuma. Šta podrazumijevate pod "balansiranim sporazumom"?

THACI: Ovaj dijalog ne vodi sama Priština sa Briselom i Vašingtonom, već uz posredstvo EU, uz punu podršku SAD i sa Srbijom. Treba da imamo u vidu da to treba da bude balansirano rješenje, koje poštuje suverenitet Kosova, da Kosovo treba da dobije priznanje i članstvo u UN, ali istovremeno treba da shvatimo da je za stolom i druga strana. Vjerujem da će prijedlog EU, volja Kosova i Srbije biti za sporazum koji će otvoriti euroatlantsku perspektivu Kosovu, evropsku perspektivu Srbiji, i naravno, ojačavanje geostrateških interesa i SAD-a, NATO-a, i EU u vezi trajnog mira na Zapadnom Balkanu.

Šta je Kosovo spremno da ponudi Srbiji kao kompromis?

THACI: Ostaje da Državna delegacija Kosova razgovara o konkretnim i jasnim pitanjima i kako da se nađe jedno kreativno, elegantno rješenje oko kojeg će se složiti obje strane.

Da li se ulažu napori da se spoje dvije Mitrovice?

THACI: O tome se nije diskutovalo, ali naglašavam da ni po koju cijenu i ni u kakvim okolnostima... Želim da odbacim sve dezinformacije bilo o Gazivodama, o Sjevernoj Mitrovici ili Trepči, oni su bili i ostaju neugroženi.

Trenutno ne izgleda da postoji jedan konsenzus kod zapadnih saveznika Kosova u vezi ovog procesa. Da li to šteti Kosovu?

THACI: Kosovo će biti ujedinjeno, svi smo za dijalog, želim da budemo još ujedinjeniji u finalnoj fazi.

Izvor: