fbpx Partnerstvo sa SAD iznad svega, ne smijemo Rusiju dovesti za sto

Partnerstvo sa SAD iznad svega, ne smijemo Rusiju dovesti za sto

Home

Partnerstvo sa SAD iznad svega, ne smijemo Rusiju dovesti za sto

Hashim Thaci
Predsjednik Kosova Hashim Thaci poručio je vodećim funkcionerima u kosovskim institucijama da poduzmu pametne i strateške korake kada je u pitanju suspenzija odluka Vlade Kosova o taksama od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Thaci naglašava također da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Sjedinjene Države su, inače, zatražile od Vlade Kosova da suspenduje odluku o carini, navodeći da je u suprotnosti sa strateškim interesima SAD-a.

Govoreći o prijedlogu premijera Ramusha Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, predsjednik Thaci je istakao da se ne trebaju stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za sto.

Predsjednik Kosova govorio je i o tome da li je "korekcija granica" i dalje tema razgovora u konačnoj fazi, budući da su se sada sve političke partije, uključujući i njegovu bivšu stranku, Demokratsku partiju Kosova (DPK), izjasnile protiv toga. Poručuje da su jezero Gazivode, Sjeverna Mitrovica i Trepča bili i ostali neugroženi.

Sastali ste se u četvrtak s američkim ambasadorom i političkim liderima vladajuće koalicije Kosova. Možete li nam reći o čemu je bilo riječi?

THACI: Sastanak sa institucionalnim i političkim liderima ticao se mog ohrabrenja za poduzimanje potrebnih, pametnih i strateških koraka za zemlju. Cijenim njihovo angažovanje za zajedničke sastanke o sljedećim koracima koje treba da poduzmu institucije, u još boljoj koordinaciji sa SAD-om i EU, a u vezi budućnosti važnih procesa koji su i od suštinskog značaja za Kosovo.

Da li je i suspenzija takse na robu iz Srbije i BiH bio jedan od Vaših zahtjeva?

THACI: To je bila odluka Vlade i vladajućih koalicija i o daljim koracima te odluke pregovaraju koalicioni patrneri i Vlada Kosova.

Zašto ste tražili suspenziju takse, ukoliko Srbija ne odustane od političke ofanzive prema Kosovu?

THACI: Niti sam predložio uvođenje takse, niti suspenziju. Samo sam ohrabrio nosioce institucija i političke lidere da gledaju ka budućnosti, da razmišljaju o strateškim koracima koji su od suštinskog značaja za državu, kako bi prvenstveno utvrdili pozitivne argumente koji će pomoći našim partnerima, prije svega SAD-u i EU. Da nikako ne komplikujemo njihovo angažovanje ili da proizvodimo negativne događaje koji će im otežati da nam pomognu. Kosovo može da ide naprijed i da bude uspješno samo u uskoj koordinaciji sa EU i SAD-om.

Kakve posljedice mogu biti po Kosovo, ukoliko ne podrži zahtjev SAD-a?

THACI: Ni po koju cijenu i ni pod kojim okolnostima partnerstvo se neće odbiti, strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog značaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Dakle, nijedna osoba i nikakva druga agenda.

Premijer je rekao da neće da povuče odluku. Šta slijedi sada?

THACI: Na koalicionim partnerima i Vladi je da poduzmu potrebne korake. Moja poruka je da gledamo u budućnost, da strateški djelujemo tako da doprinesemo viznoj liberalizaciji i snažnoj podršci za jačanje vojske, te konsolidaciji države unutra i spolja.

Premijer Haradinaj je, govoreći o uslovima za povlačenje takse, zatražio međunarodnu konferenciju za Kosovo. Koliko može Kosovu da koristi jedna takva konferencija?

THACI: Proces dijaloga vodi EU i ima punu podršku SAD, tako će ostati i u budućnosti. Ne treba da stvaramo okolnosti koje bi pogodovale Rusiji da dođe za sto.

Jedna takva konferencija bi mogla to da uradi?

THACI: Mislim da treba da imamo puno povjerenje u EU i SAD, bez uključivanja faktora koji nisu priznali nezavisnost Kosova i nemaju simpatije prema budućnosti Kosova u NATO i EU.

Situacija sa taksom je blokirala i proces pregovora sa Srbijom, koja kaže da se neće vratiti procesu pregovora bez njenog ukidanja. Da li se zna kada će se nastaviti ti razgovori?

THACI: Ohrabrujem koalicione partnere da nastave razgovore i donesu ispravne i pametne odluke, da budu kreativni i fleksibilni u svom pristupu, kako bi Kosovu bila otvorena vrata i u Vašingtonu i u Briselu. Kada je Kosovo djelovalo u koordinaciji sa SAD i EU, uvijek je bilo uspješno. U drugim okolnostima, bićemo zaista zaboravljeno i izolovano mjesto, nešto što građani i politika Kosova ne zaslužuju. Želim da vjerujem u dobru volju vodećih ljudi u institucijama, u ovom slučaju u inicijative predsjednika Skupštine, Veseljija, ali i u dobru volju drugih ljudi.

Da li je "korekcija granice" Kosova i Srbije i dalje tema razgovora?

THACI: Državna delegacija Kosova je izabrana, ima mandat koji je dobila od izabranih poslanika i moju punu podršku. Sve o čemu ova delegacija bude razgovarala u Briselu biće transparentno. U budućim angažovanjima suočićemo se sa agendom o sveobuhvatnom sporazumu koji podrazumijeva recipročno priznanje i članstvo Kosova u UN.

Svi politički lideri su se izjasnili protiv "korekcije granice". U srijedu je i Vaša bivša partija rekla isto. Da li mislite da Vaša ideja o korekciji granica šteti vašoj ustavnoj ulozi i ujedinjavanju političke scene?

THACI: Svi lideri i političke partije na Kosovu su za dijalog, za pregovore, za sporazum sa Srbijom koji podrazumijeva recipročno priznanje i članstvo Kosova u UN, koji će uključiti i pitanje nestalih, izbjeglica, srpskog kulturnog naslijeđa, ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo. Ukratko, o sadržaju sporazuma razgovaraće se u narednim koracima.

Ko će okončati ovaj proces, Vi ili Državna delegacija za dijalog?

THACI: Ovaj proces će okončati Skupština ili referendum.

U Vašem pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu izrazili ste spremnost da napravite neophodne kompromise radi postizanja sveobuhvatnog i balansiranog sporazuma. Šta podrazumijevate pod "balansiranim sporazumom"?

THACI: Ovaj dijalog ne vodi sama Priština sa Briselom i Vašingtonom, već uz posredstvo EU, uz punu podršku SAD i sa Srbijom. Treba da imamo u vidu da to treba da bude balansirano rješenje, koje poštuje suverenitet Kosova, da Kosovo treba da dobije priznanje i članstvo u UN, ali istovremeno treba da shvatimo da je za stolom i druga strana. Vjerujem da će prijedlog EU, volja Kosova i Srbije biti za sporazum koji će otvoriti euroatlantsku perspektivu Kosovu, evropsku perspektivu Srbiji, i naravno, ojačavanje geostrateških interesa i SAD-a, NATO-a, i EU u vezi trajnog mira na Zapadnom Balkanu.

Šta je Kosovo spremno da ponudi Srbiji kao kompromis?

THACI: Ostaje da Državna delegacija Kosova razgovara o konkretnim i jasnim pitanjima i kako da se nađe jedno kreativno, elegantno rješenje oko kojeg će se složiti obje strane.

Da li se ulažu napori da se spoje dvije Mitrovice?

THACI: O tome se nije diskutovalo, ali naglašavam da ni po koju cijenu i ni u kakvim okolnostima... Želim da odbacim sve dezinformacije bilo o Gazivodama, o Sjevernoj Mitrovici ili Trepči, oni su bili i ostaju neugroženi.

Trenutno ne izgleda da postoji jedan konsenzus kod zapadnih saveznika Kosova u vezi ovog procesa. Da li to šteti Kosovu?

THACI: Kosovo će biti ujedinjeno, svi smo za dijalog, želim da budemo još ujedinjeniji u finalnoj fazi.

Topic
Objavio: Pet, 01/02/2019 - 07:36

Povezane vijesti

Back to top