Pčelari od ljeta očekuju mnogo, ali traže i pomoć države

pčelari
Pčelari u Bosni i Hercegovini suočavaju se s krizom već više od tri godine, od kada vlada nestašica meda, te veliki broj njih odustaje od ovog biznisa.

 

Razlog za manje prinose meda, kako je za Klix.ba kazao Rehad Deljo, predsjednik Saveza pčelara Federacije BiH, su uglavnom klimatske promjene.

"Ranijih godina smo u ovom periodu već imali velike prinose meda, ali ove godine situacija je nešto drugačija. S obzirom na to da nismo imali mnogo sunčanih dana, tako i priroda kasni u buđenju, pa smo u situaciji da, naprimjer, kasni cvat bagrema i tek sada u nekim dijelovima BiH on sazrijeva te u narednom periodu možemo očekivati med od bagrema", kazao nam je Deljo.

Iako do sada godina nije bila dobra, Deljo je optimističan te kaže kako je ostalo još nekoliko paša ove godine, od kojih očekuju da poprave godišnji prosjek.

"Godina još nije izgubljena, jer mi godišnje imamo tri-četiri paše, a ako uspijemo imati makar jednu ili dvije dobre, onda možemo reći da smo uspješno završili godinu", istakao je Deljo.

Da su dosadašnji prinosi meda ove godine izuzetno loši tvrde i pčelari iz Republike Srpske, zbog čega neki od njih u pitanje dovode i svoj opstanak.

"Ove godine smo od marta imali nepovoljne vremenske prilike i bilo je potrebno unositi hranu u košnice. Juni je inače mjesec kada pčelari vrcaju bagremov med i nakon toga pripremaju pčelinja društva za sljedeću pašu, a to je u našim uslovima lipa i livadska paša. Nepovoljne vremenske prilike sigurno će utjecati na smanjenje broja pčelinjih društava, a neki pčelari će biti prinuđeni da se prestanu baviti ovim poslom", kazao je za Srnu predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić.

Pčelari iz cijele Bosne i Hercegovine upozoravaju nadležne da veću pažnju moraju posvetiti ovoj grani poljoprivrede, uz veće poticaje i pomoć.

"Mi možemo prevazići sve probleme, ali nam je potrebno i da neko stane iza nas, da imamo veću pomoć države, kad već ne možemo utjecati na vremenske nepogode", zaključio je Deljo.