Pčelari u FBiH dobili jedinstveni Registar pčelara i pčelinjaka

U Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu 5. marta je održana prezentacija Registra pčelara i pčelinjaka Federacije BiH koji vodi i održava Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u suradnji s općinama Federacije BiH, a na osnovi Pravilnika o pčelarstvu.

Ministarstvo je razvilo poseban softver za podršku Registru, a provedena je i  obuka korisnika aplikacije, odnosno općinskih službenika koji već rade na registraciji poljoprivrednih imanja i klijenata Federacije BiH. 

Uspostava Pčelarskog registra jedna je od mjera propisana Pravilnikom o pčelarstvu, a uslov za upis u Pčelarski registar je prethodna registracija gazdinstva u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Prijava za upis u Pčelarski registar podnosi se nadležnoj općinskoj službi, koja izdaje potvrdu o upisu u Registar. Upisom u registar, svakom pčelinjaku se dodjeljuje jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP), propisano je pravilnikom.

Pčelarski registar sadrži broj iz RPG-a, jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP), podatke o pčelaru, ukupan broj pčelinjih zajednica i tip košnica, katastarsku općinu i tipove pčelinjaka.

Prijava o broju pčelinjih zajednica vrši se u nadležnoj općinskoj službi najkasnije do 15. svibnja tekuće godine na obrascu iz Priloga III. Pravilnika o pčelarstvu.

Izvor: