Pčelari u Sanskom Mostu u velikim problemima: Nepovoljne vremenske prilike "tope" i ono malo optimizma što je ostalo

N

Maj je vrijeme kada cvjeta bagrem, ali ovih dana, zbog kise i nizih temperatura, ugrozen je ovaj vegetativni proces. Prema rijecima pcelara, posebno je ugrozena proizvodnja bagremovog meda.

Bagrem ne moze biti medonosan ukoliko su ovakve temperature i ako nema sunca.

Pcelari kazu kako zbog kise i niskih temperatura pcele ne napustaju toplu unutrasniost kosnice i sve se to negativno odrazava na ukupnu pcelarsku proizvodnju.

Jedan od najvecih problema s kojim se posljednjih godina suocavaju pcelari kao i brojni poljoprivrednici su negativni klimatski uticaji.

Pored toga, pcelarstvo se kao i druge grane poljoprivredne proizvodnje, suocilo sa povecanjem cijena repromaterijala, o cemu je bilo rijeci i na Skupstini Udruzenja pcelara USK koja je nedavno odrzana u Sanskom Mostu.

U ovom trenutku kako smo mogli cuti od pcelara, neizvjesno je sta mogu ocekivati u ovoj godini, jer to zavisi od mnogih faktora.

Pozitivna star za pcelare iz Unsko-sanskog kantona jeste da i u ovoi godini mogu racunati na nastavak provodenih poticajnih mjera kroz program novcanih podrski za poljoprivrednu proizvodnju sa nivoa kantona.