PD "Krajina" Cazin: Planinari jutros krenuli na put do Potočara

Učesnici "Marša mira – Potočari 2018" iz Cazina, u organizaciji Planinarskog društva „Krajina“, krenuli su jutros na pješački pohod, u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su u julu 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Pred svoj pohod planinari su na Centralno gradsko obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u Cazinu položili cvijeće i proučili fatihu. 

Članovi Planinarskog društva “Krajina” tradicionalno svake godine učetvuju u Maršu mira za Srebrenicu i tako daju svoj doprinos čuvanju od zaborava žrtava genocida ali i svih događaja koji su  u julu 1995.godine zadesili Srebrenicu i njene stanovnike.

Ovogodišnje učesnike je ispratio i sretan put poželio veliki broj Cazinjana, među njima i savjetnik načelnika Jusuf Bajrektarević.

Učesnici iz skoro cijele države trebali bi se sastati u Nezuku (općina Sapna), odakle bi do Srebrenice, 10. jula, došli slijedećom maršutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Svi učesnici maratona će 11. jula prisustvovati kolektivnoj dženazi i ukopu žrtava genocida.