Pedofil tražio da se suoči sa djevojčicom koju je silovao, sud je to odbio

grfwe
Protiv ovakvog rješenja punomoćnik okrivljenog Aleksandra I., koji ga zastupa po službenoj dužnosti, može da uloži žalbu vijeću Apelacionog suda

Pedofil tražio da se suoči sa djevojčicom koju je silvao, sud je to odbio

FOTO: ILUSTRACIJA

Krivično vijeće Višeg suda u Šapcu je u nastavku postupka protiv Aleksandra I. (39) iz Belotića kod Bogatića odbilo njegov zahtjev da trinaestogodišnja devojčica koju je obljubio u junu prošle godine bude ponovo saslušana i da se u sudnici suoči sa njom. Protiv ovakvog rješenja punomoćnik okrivljenog Aleksandra I., koji ga zastupa po službenoj dužnosti, može da uloži žalbu vijeću Apelacionog suda u Novom Sadu u roku od tri dana.

Na jednom od ranijih ročišta okrivljeni je tražio novo saslušanje i suočavanje sa svojom žrtvom kako bi joj postavljao pitanja, pa je sud naredio da se obavi psihološko vještačenje. Sudski vještak je sačinio izvještaj o psihičkom stanju djevojčice na preko 15 strana na osnovu kojeg je sudsko vijeće danas odlučilo da se djevojčica ponovo ne ispituje.

Mogao da traži šta hoće

Roditelji podsjećaju da je djevojčica jednom saslušana u skrin sobi i pošto se od tada ništa novo nije dogodilo oni su očekivali ovakvu odluku suda.

- On je mogao da traži šta hoće i da priča šta hoće kako bi se branio, pa i da traži suočavanje, što je besramno. Kada bi se to dogodilo, to bi bila kao da je ponovo napadnuta. Na sreću, tužilaštvo i sud rade svoj posao najbolje i nadamo se da će Apelacioni sud u Novom Sadu odlučiti isto kao sud u Šapcu i naše dijete zaštiti od novog susreta sa silovateljem. Psiholog i psihijatar su iznijeli mišljenje da nije u stanju da se pojavljuje na sudu, a kamoli da se ponovo sretne sa čovjekom koji ju je obljubio ili da bude u njegovoj blizini - rekli su za Telegraf.rs roditelji djevojčice.

Djevojčicu je, podsjećamo, u junu prošle godine, Aleksandar I. izveo iz svečane sale u Bogatiću sa slavlja na kojem se provodio u društvu njene porodice i obljubio u napuštenom dvorištu u blizini. Od tada je, iako ima svega 13 godina, na antidepresima i hormonskoj terapiji, ima kardiološke probleme i redovno posjećuje psihologa i psihijatra.

Nije više isto dijete

- Ona više nije isto dijete i ne znamo da li će biti bolje i kada manijak koji ju je napao bude osuđen. Nadamo se da će i suđenje brzo da se završi, jer je svako ročište i svaki naš odlazak u Šabac zbog suđenja za nju velika trauma - kaže majka djevojčice.

Advokat Biljana Borovčanin, koju je angažovala porodica djevojčice, nije komentarisala dosadašnji tok procesa s obzirom da zastupa maloljetno lice, osim što je istakla da tužilaštvo i sud postupaju u svemu po zakonu. Naredno ročište u Višem sudu održaće se 3. juna. Ukoliko vijeće Apelacionog suda ne potvrdi odluku Višeg suda u Šapcu da se djevojčica ponovo ne saslušava, tužilac i advokati bi tada trebalo da iznesu završne riječi, a nakon toga bi se moglo očekivati izricanje prvostepene presude.

Maksimalna zatvorska kazna predviđena Krivičnikom zakonikom za obljubu nad djetetom je 12 godina.