Pehar: Od 573 testiranih pozitivno 14 osoba, do sada u FBiH oporavljeno 278 oboljelih

pehar
U posljednja 24 sata u FBiH testirana su 573 uzorka, od čega je 14 pozitivnih na COVID-19, rekao je na konferenciji za novinare član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

 

“Do današnjeg dana u FBiH je testirano 15.058, a potvrđenih uzoraka jmamo kod 840 osoba. Spolna distiribucija govori da su i dalje žene češće pozitivne, a i dalje najveći broj pozitivnih uzoraka je u HNK 241, ZDK 142, KS 113, ZHK 83, TK 81, USK 79, Kanton 10 41, SBK 37, BPK 20 i Posavski kanton 3”, dodao je Pehar. 

Napomenuo je da su do danas hospitalizirana 49 pacijenta, a pet se nalazi na respiratoru. 

Do sada je oporavljeno 278 pacijenata, a u posljednja 24 sata oporavljeno je 22 pacijenata. 

Pehar napominje da su do sada preminule 32 osobe. 

“Moje kolege iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo prije tačno tri mjeseca su propratile kineske turiste, a dan poslije smo stavili pod nadzor kam kineskih radnika na autoputu u Hercegovini”, dodao je Pehar i zahvalio svima koji su učestvovali u borbi protiv virusa. 

Na pitanje o parametrima za ukidanje i donošenje mjera, Pehar je kazao da je to isključivo epidemiološka situacija na području FBiH. 

O broju djece zaražene COVID-19, Pehar kaže da je ukupno 73 zaraženih ispod 18 godina, a aktivna su 52 slučaja. 

“Dva pacijenta su na bolničkom tretmanu. Djeca ili asimptomatski prebole ili im je značajno blaža klinička slika. Važno nam je da su osobe u ovoj dobi česti prenosioci virusa, pa ih posebno pratimo”, dodao je.

O tome šta će biti potrebno za putovanje van države, Pehar kaže da će to ovisiti od država u koje naši sugrađani budu putovali.