Pejanović: Biden će ubrzati integracije BiH u Evropsku uniju i NATO

Pejanović
Mirko Pejanović, bh. profesor i političar koji je tokom agresije bio član Predsjedništva Republike BiH, smatra da će novi američki predsjednik Joe Biden pomoći bržoj integraciji naše zemlje u Evropsku uniju i NATO.

 

Demokrata Biden danas će preuzeti dužnost lidera najjače svjetske sile. Od njega i njegove administracije očekuje se da vrate narušeni ugled SAD-a širom svijeta te da rade na zalječenju unutrašnjih podjela.

Od njega se mnogo očekuje i u BiH, s obzirom na njegov interes za našu zemlju, koji je pokazao više puta.

"Mene lično raduje, a vjerujem i većinu ljudi u Bosni i Hercegovini, izbor Joea Bidena za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Želimo mu puno sreće u obavljanju te vrlo značajne dužnosti za američki narod i za međunarodnu zajednicu”, kazao je Pejanović.

On je imao priliku i lično upoznati Bidena.

"Imao sam priliku u vrijeme rata, naročito u pripremi Dejtonskog mirovnog sporazuma, u jesen 1995. godine, da s još jednim brojem članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine budem u Washingtonu, kada smo razgovarali s gospodinom Bidenom", ističe Pejanović.

I tada i kasnije, dodaje, pokazalo se da Biden ima izgrađen odnos pune podrške građanima BiH da postignu mir, da se zaustavi stradanje civila.

Osudio je agresiju na BiH i doprinio oblikovanju Dejtonskog sporazuma, a djelovao je i na tome da se sporazum provodi, navodi Pejanović.

"Mislim da će on u svom mandatu doprinijeti, zajedno sa svojom administracijom, da se Zapadni Balkan brže kreće ka članstvu u Evropskoj uniji, da se ubrzaju integracija BiH u Evropsku uniju i NATO", ističe naš sagovornik.

Biden je, podsjeća Pejanović, 2009. godine, kada je posjetio Bosnu i Hercegovinu, u Parlamentu BiH govorio o tome.

"Ostala je urezana njegova rečenica: 'Vaš put je Evropska unija, bez tog puta vi možete otići u provaliju etničkih sukoba, u najveće siromaštvo u Evropi'…", prisjeća se profesor Pejanović.

Dakle, zaključuje, postoji razumno i veliko očekivanje da će Bidenovim izborom doći do većeg angažovanja administracije SAD-a, većeg utjecaja na Evropsku uniju, s ciljem da se ubrza pitanje integracija BiH, provođenje Dejtonskog mirovnog sporazma i izgradnja pravne države.