Pejić: Čović i ekipa podijelili su Hrvate na bosanske i hercegovačke

Hrvatski sabor je Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH donio po instrukcijama lidera HDZ-a i HNS-a Dragana Čovića, smatra predsjednik HNV-a Marinko Pejić.

- HDZ je u dvije države i dalje jedinstven, a Čović je utjecajan. On ih krivo informiše o situaciji u BiH i želi da iskoristi prisustvo Hrvatske u EU i predstavi joj lažnu sliku o tome da je hrvatski narod ovdje ugrožen - rekao je Pejić u razgovoru za Vijesti.ba.

Drago mu je, kaže, da se i u Hrvatskom saboru mogao čuti otpor predloženoj deklaraciji, jer je tokom rasprave dosta bučno reagovala opozicija.

- Ova deklaracija može negativno utjecati na odnose između BiH i Hrvatske, ali se nadam da neće. Pa, svi smo mi ljudi, griješimo, a prema tome trebamo i priznati svoje greške. Bez toga nema pomirenja i zajedničkog života. A bez zajedničkog života i međusobne saradnje nema napretka ni u BiH, ali ni u Hrvatskoj - navodi Pejić.

Naglašava da Čović i ljudi okupljeni oko njega konstantno zagovaraju treći entitet, odnosno oživljavanje Herceg-Bosne koja je napravila dar-mar.

- Priča o trećem entitetu samo će dovesti do daljih podjela u BiH, pa i među samim Hrvatima. Čović i njegova ekipa već su podijelili Hrvate na bosanske i hercegovačke. A do sarajevskih mu uopće nije ni stalo, iako je u glavnom gradu BiH još uvijek na neki način koncentracija hrvatskih intelektualaca - poručuje Pejić.

Osvrnuo se i na ponovno problematizovanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kojeg su se dotakli pojedini zastupnici u Hrvatskom saboru.

- Zar ja prema zakonu nemam pravo glasati za Bošnjaka? Čović je dva puta po istom zakonu ušao u Predsjedništvo BiH i tada nije pravio probleme. Pa šta sad hoće - zapitao se Pejić.

Smatra da miješanju Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH ukraj jedino može stati međunarodna zajednica, ali i visoki predstavnik Valentin Inzko.

- Dejtonski mirovni sporazum jeste donio mir, ali ga treba dorađivati. A Inzko je ostao tu da ga tumači i njegova je zadaća da taj put na neki način kanalizira kako bismo išli unaprijed, a ne stalno se vraćali u prošlost - dodaje Pejić.