Penzioneri se obradovali izlasku iz izolacije

penzioneri
Platit ću komunalije, završiti neke privatne obaveze, ali i obaviti kupovinu namirnica jer su zalihe pri kraju, kazao je Kojić.

Penzioneri u Federaciji BiH danas će moći izaći vani. Novim mjerama Kriznog štaba FBiH starijima od 65 godina dozvoljen je izlazak napolje prvi put nakon što su početkom mjeseca mogli napustiti domove i podići svoje penzije. Danas će vani moći biti od 8 do 12 sati.

Mehić: Želimo da se ovo okonča.

Prijatno iznenađenje

Predsjednik Udruženja penzionera Redžo Mehić kazao nam je da su nove odluke veoma prijatno iznenadile penzionere te da se svi raduju što će napokon moći izaći iz kuća.

- Nekome uzeti slobodu kretanja nije nimalo prijatno, posebno zbog godina. Međutim, ova populacija je shvatila ozbiljnost situacije pa se nije opirala. Moglo je sve ovo ostaviti mentalne posljedice na penzionere. Čekali smo sa zebnjom ovaj dan, već je dogovoreno gdje će ko i s kim - kazao je Mehić.

Između ostalog, navodi da će danas veliki broj penzionera iskoristiti dan da bi platili režije te kupili osnovne namirnice.

Nedeljko Kojić (69), penzioner iz Zenice, ističe da ga je vijest o mogućnosti izlaska itekako oduševila jer će, konačno, danas izaći da obavi brojne nagomilane obaveze.

- Platit ću komunalije, završiti neke privatne obaveze, ali i obaviti kupovinu namirnica jer su zalihe pri kraju. Nisam puno kupovao, došao sam u škripac, stanjilo se, pa sam razvukao koliko god sam mogao. Tako da, dobro je došlo što su sada dopustili da možemo izaći - rekao je Kojić.

Safet Smajlović iz Tuzle kazao je za “Avaz” da jedva čeka da konačno izađe iz kuće jer, kako kaže, ima mnogo obaveza koje treba završiti.

Nismo svjesni

S druge strane, Braco Kapetanović, penzioner i bivši član benda ''Vokins'', kazao je da je ova situacija ozbiljna te smatra da je ovo neodgovoran potez Vlade FBiH. 

- Nije mi teško palo kada je bila izolacija, jer nemam neke iluzije kada nešto moram da poštujem. Nismo svjesni situacije koja nas je zadesila. Orijentiran sam u vremenu i prostoru, dobro se držim - istakao je Kapetanović.

Dizdarević: Ne smijemo ovo zloupotrijebiti

I penzioner Ibrahim Dizdarević (74) iz Zenice kaže da je vijest o dozvoli kretanja osobama treće dobi dočekao kao osvježavajuću.

- Međutim, ne smijemo to zloupotrijebiti i moramo poštovati mjere struke i poštovati sve preporuke, da nam se ne bi obilo o glavu. Ima obaveza koje nisam mogao uraditi, poput odlaska u banku da uzmem čekove koje nisam dva mjeseca podigao. Svakako, otići ću na pijacu i u trgovinu da kupim hrane - kazao je Dizdarević.