Penzioneri u FBiH traže vanredno povećanje svih penzija za 4,35 post

.
Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora​ Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, ističe kako je Zavod PIO napravio kalkulaciju. Traže da se sve penzije povećaju za 4,35 posto. U tom slučaju najniža penzija bi, umjesto trenutnih 445 KM, iznosila 464 KM

 

Penzioneri u Federaciji BiH traže vanredno povećanje svih penzija. Konstantan rast cijena najviše pogađa upravo ovu kategoriju stanovništva, piše Večernji list BiH.

Minimalnu penziju preko Zavoda za penziono i invalidsko osiguranje Federacije BiH prima oko 200.000 penzionera, što znači da mjesečno preživljavaju s 424,43 KM, odnosno s 445,65 KM, koliko od ovoga mjeseca iznosi najniža penzija.

Iz Saveza udruženja penzionera FBiH svjesni su problema s kojima se svakodnevno susreću te ističu da od februara nemaju socijalni dijalog s Vladom Federacije BiH. Tvrde kako je povećanje penzija koje traže zakonski i finansijski izvedivo.

U suprotnom su, navode, primorani izići na proteste.

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora​ Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, ističe kako je Zavod PIO napravio kalkulaciju. Traže da se sve penzije povećaju za 4,35 posto. U tom slučaju najniža penzija bi, umjesto trenutnih 445 KM, iznosila 464 KM.

Iz Saveza penzionera FBiH vjeruju kako će njihovi zahtjevi naići na odobrenje Vlade te da će se donijeti odluka o vanrednom povećanju penzija kojom bi se olakšala svakodnevica hiljadama ljudi koji žive na rubu siromaštva ili u siromaštvu.

Njihovi zahtjevi itekako su opravdani ako uzmemo u obzir da trenutno najjeftinija litra mlijeka stoji 2,50 KM, litra suncokretova ulja 4 KM, kilogram brašna 1,60 KM, kilogram junetine bez kosti 17,50 KM, teleći but 26 KM, a maslac od 250 grama 6,65 KM.

Šta znači da penzioner koji svaki dan kupi litru mlijeka i kilogram brašna mjesečno samo na te dvije namirnice potroši 123 KM. Uz hranu, poskupjeli su i ostali segmenti života, što pokazuje sindikalna potrošačka košarica za oktobar, koja iznosi 2905,46 KM te je za nešto više od 50 KM skuplja od one iz septembra.