Cazin će prvi u USK-u dobiti obučene personalne asistente za osobe sa invaliditetom

Cazin će prvi u Unsko-sanskom kantonu dobiti zvanično obučene personalne asistente za osobe sa invaliditetom, što je od velikog značaja uzimajući u obzir da se ovoj populaciji ranije nije posvećivalo dovoljno pažnje.

Iako personalni asistent nije kvalificirano zanimanje, ima vrlo važnu ulogu u životu osoba sa invaliditetom jer im se na ovaj način omogućava aktivan samostalni život.

Pokretač i nosilac aktivnosti je Udruženje distrofičara Cazin, koje je u sklopu implementacije projekta "Servis personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Cazinu" održalo i obuku za personalne asistente i njihove krajnje korisnike. Riječ je o nastavku ranije započete obuke koja za cilj ima osposobiti osobe sa različitim oblikom invaliditeta za samostalan život.

Image

Ne postoji zvaničan podatak za područje grada Cazina o broju osoba sa invaliditetom koje imaju potrebu za personalnim asistentom, ali dosadašnjom obukom dobit ćemo deset zvanično obučenih.

Spomenuti projekat Udruženja distrofičara Cazin dobio je financijsku podršku resornog federalnog ministarstva i Grada Cazina dok je stručnu pomoć pružilo Udruženje „Bosanski doktori za osobe sa invaliditetom“.