Pet načelnika iz R Hrvatske boravilo u Velikoj Kladuši

Općinski načelnik Fikret Abdić danas je bio domaćin petorici načelnika iz susjedne R Hrvatske. Naime, načelnici općina Duga Resa (Tomislav Boljar), Generalski Stol (Alen Halar), Žakanje (Danijel Jurkaš), Netretić (Marijan Peretić)  i Bosiljevo (Josip Kasun) iz Karlovačke županije boravili su u službenoj posjeti Velikoj Kladuši povodom novog projekta prekogranične suradnje putem EU fondova čiji je glavni nosilac Općina Velika Kladuša, a u koji bi bile uključene brojne općine iz nekoliko zemalja regiona.

Nakon niza razgovora i službenih posjeta općinama u R Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori te u BiH koje su prihvatile učešće u ovom projektu koji ima za cilj dugoročni razvoj poljoprivredne proizvodnje, i načelnici navedenih općina su na današnjem sastanku u Velikoj Kladuši izrazili spremnost da budu partneri u implementaciji ovog projekta. Ovaj projekat će tako objediniti veliki broj općina iz regiona, a velike zemljišne površine koje su neobrađene na teritoriji tih općina će biti stavljene u funkciju dugoročnog ekonomskog razvoja. Načelnici iz Hrvatske su na sastanku prezentirali svoje projekte koji su finansirani iz fondova EU odnosno implementirane projekte, odobrene projekte koji su u realizaciji, te projekte koji su prijavljeni na natječaje.

„Ovo je jedan značajan evropski projekat od regionalnog značaja za dugoročni razvoj poljoprivrede i jakjo smo zainteresirani za učešće u projektu“, kazao je Tomislav Boljar, gradonačelnik Duge Rese (poslušajte izjavu)…

„Dobri partnerski odnosi sa općinama iz susjedne R Hrvatske i njihovo iskustvo u izradi EU projekata koji su u velikoj mjeri i prihvaćeni i realizirani dobar su pokazatelj da bi ovim projektom svi učesnici imali veliku korist za unaprijeđenje privrednog ambijenta“, naglasio je između ostalog načelnik Fikret Abdić, Radio Velika Kladuša.

Savjetnik načelnika Ervin Abdić na sastanku je prezentirao ekonomske pokazatelje, kapitalne investicije i specifičnosti Velike Kladuše, te najavio da će sastanci sa drugim zainteresiranim partnerskim općinama biti relizirani u narednom periodu.