Čović: Pet od šet stranaka je prihvatilo model koji rješava sve, ovo je brutalni udar na BiH

sadf

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon propasti pregovora o izbornoj reformi kazao je da je pet od šest stranaka koje su sudjelovale prihvatile model koji rješava sve.

"Nakon devet mjeseci da pokušavamo u različitim prilikama razgovarati i tražiti ova rješenja oko Izbornog zakona i Ustava, jednim dijelom smo u tom uspjeli. Jučer smo imali završen posao, onda se on problematizirao sa jedne strane SDA na način da je išao s nekim dodacima onoga što smo do sad stavili kao standard", rekao je Čović.

Dodao je da mu je žao jer je najviše izgubila Bosna i Hercegovina.

"U startu je bio jasan isti cilj da se ništa ne dogovori, da ostane status quo i to je zadnjih 9 mjeseci SDA samo radila. S te strane ja to doživljavam brutalnim udarom na Bosnu i Hercegovinu u vezi aktuelne političke situacije u BiH ali jednako tako i kad gledamo naše okruženje i šta nas sve čeka u vremenu ispred nas", rekao je Čović.

Istakao je da neke stvari koje su složili mogu poslužiti kao okvir da se dalje dogovaraju.

"A oni koji su pokušali razgraditi Federaciju BiH u organizacijskom smislu ja im sad samo mogu poručiti, niti su sad uspjeli niti će ikada uspjet jer time ruše BiH, to nije evropska BiH. Oduzeti one ključne elemente Dejtona, praviti neki Dejton 2 u nekom blitzkriegu koji se pokušao ovdje napraviti ja mislim da je bio uzaludan posao. Meni je drago da je jučer pet stranaka od nas šest prihvatio model koji rješava sve probleme koje smo stavili ispred sebe, pa čak i onaj oko funkcionisanja Federacije BiH", rekao je Čović.

Tvrdi da su jučer Hrvati bili spremni na tri, četiri vrlo jasna ustupka.

"Neko je to zvao blokadom, ja bi rekao da bude funkcionalnija BiH, međutim na njihovo iznenađenje, SDA, nisu misli da ćemo to dati. Kad smo mi to dali išli su dalje, onda smo rekli da ne može više, da se ne može rušiti BiH na način da se ključni obrisi Dejtona sruše kroz Federaciju BiH", rekao je Čović.

Dodao je da su govorili o tome kako riješiti pitanje imenovanja Vlade Federacije BiH bez bilo kakvih mogućnosti da neko zaustavlja taj proces.

"Kako definisati predsjednika Federacije BiH i dva potpredsjednika, da niko nema mogućnost blokirat taj proces", rekao je Čović.

Rekao je da nema uslova za održavanje izbora.