Petev mora otići, da bi ‘repka’ i Zmajevi krenuli naprijed

sadf

Odavno se nismo kao nacija osjećali prazno i bespomoćno kao sinoć gledajući prijateljsku utakmicu između naše najbolje selekcije i ekipe Gruzije.

Bila je to, vjerovatno, najlošija utakmica koju je odigrala naša A selekcija. Bezidejna, beznadežna, blijeda, bez vizije, bez plana, sa taktikom koja to nije, ekipa BiH nije ni zaslužila manje od poraza na Bilinom polju u Zenici.

Ono što je svima jasno, reprezentacija BiH u fudbalu treba hitni remont. O tome sve glasnije govore navijači, bh. javnost u anketama na raznim portalima, nogometni stručnjaci, pa čak o tome se izjašnjavaju i bh. političari: “Reprezentacija Bosne i Hercegovine treba novu energiju i zamah. Selektor Petev je imao svoju šansu, ali nije je iskoristio i korektno bi bilo da ode. Za nove pobjede i neku nadu za dalje, treba nam hitno novi selektor. Sve ostalo će značiti narednu stagnaciju i razočarenja.”- objavio je odmah nakom sinoćnjeg debakla na svome FB profilu Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i jedan od lidera Koalicije Država.

Uprkos svemu, čini se da zasad još uvijek selektor Petev ne razumije da je ‘dogorjelo’ i da je do njega. U izjavi koju je sinoć dao medijima nakon utakmice, naveo je da nema šta zamjeriti igračima, da su dobro igrali, da nam je sudija poništio čist gol, da smo bolji od Gruzije i da eto samo je falio gol, a sve drugo smo imali… Zabrinjava tolika doza autizma, pokušaja da se opravda i odbrani neobranjivo, iako svi vidimo da je do njega, njegove ‘taktike’ i neznanja.

Dosad su svi selektori nakon što nisu uspjeli kvalifikovati BiH na prvenstva odlazili. Brzo i bez puno pompe. Ovaj, iako je u skoru, najlošili dosad, sa najsabijim rezultatima, zasad ostaje i ne otvara se priča o njegovom odlasku. Bar ne u zvaničnim organima Nogometnog saveza BiH.

Čuvaju ga oni koji su sve učinili da on dođe, čuva ga politika, ali, neće to moći dugo potrajati.

Da bi Bosna i Hercegovina i naši Zmajevi krenuli naprijed, on mora otići. To je definitivno. I dok to prije skontaju i naprave oni koji imaju mandat za to, tim prije će reprezentacija BiH na ‘zelenu granu’ i na put kojim se vidi realni napredak i nada da ćemo ubrzo zaigrati na nekom velikom takmičenju i donijeti radost i ponos naciji i najboljim navijačima koji izdati ne znaju.