Petnaesti dan potrage za El-Eminom Hadžićem bez rezultata

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) ovih dana suočeni su mnogobrojnim akcijama.

Prije nekoliko dana, probili su put do snijegom zametenih srebreničkih sela Krušev Do i Luke, a intenzivno i dalje traje potraga za El-Eminom Hadžićem, mladićem koji je nestao na Ponijerima.

- Zbog velikih nanosa snijega mašine su propadale i slijetale s puta, ali nisu odustali i probili su put, toliko da ljudi mogu proći. Deblokirali smo taj put, osposobili ga. Sad se nadamo da će lokalna zajednica učiniti nešto da taj put očiste. Oni nisu imali adekvatno auto i da su mogli očistili bi put oni, pa mi ne bismo reagovali, pojasnila je Majda Kovač, portparolka FUCZ.

Ističe da ima još planinskih mjesta u kojima je proteklih dana bilo kritično, ali kantonalni i opštinski timovi su reagovali i osposobili puteve. Takođe, Kovač je upozorila da u zimskom periodu uvijek postoji opasnost od odrona i lavina, iako, kako je kazala, trenutno nemaju takvih  dojava.

Potraga za El-Eminom Hadžićem

Kovač je govorila i o potrazi za El-Eminom Hadžićem, mladićem koji je nestao na Ponijerima. Prema njenim riječima nema nikakvih rezultata.

- Svaki dan prikupljamo informacije i sve što se smatra validnim tragom provjeravamo. Ponovo su pregledane ključne tačke, vikendica iz koje je nestao, kuća u kojoj je nađena vreća za spavanje, ali nažalost, nema nikakvih rezultata, objasnila je Kovač.

Apelovala je na građane da ne šire dezinformacije, jer, kako je rekla, svaka pogrešna informacija usporava i otežava potragu. Potraga je otežana i zbog snježnih nanosa, koji na Ponijerima iznose i preko tri metra.