Petnaestogodišnjeg Jahju Vukovića u pakao Sirije odvela maćeha: Otac mu poginuo na ratištu, ostao s teroristima Al Nusra Fronta

asd
Kako nam je rekao Dupovac, njemu se roditelji razveli, nakon čega ga je maćeha iz Bihaća odvela u Beč, a nedugo zatim i u Siriju

Tužilaštvo BiH podiglo je prije nekoliko dana optužnicu protiv Jahje Vukovića, rođenog 1999. godine u Bihaću, zbog sumnje da se borio na stranom ratištu na strani terorističke organizacije.

Nalazi se u pritvoru, krio se u Turskoj

Optuženi Vuković Jahja (1999.) zvani Abdulaziz tereti se da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije Al Nusra Front koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

Vuković je 22. oktobra 2020. godine izručen BiH, od kada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca otputovao avionom u Tursku te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije s namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije Džebatul Nusra front (Al Nusra Front) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije.

Njegov advokat Senad Dupovac, otkrio je danas za "Avaz" šokantne detalje iz Vukovićevog života.

Kako nam je rekao, njemu se roditelji razveli, nakon čega ga je maćeha iz Bihaća odvela u Beč, a nedugo zatim i u Siriju.

On se zajedno s maćehom pridružio svome ocu koji je zatim nakon pola godine poginuo na ratištu. Kada je stigao u Siriju imao je 14 godina i osam mjeseci. Međutim, nakon što je ostao bez oca, maćeha se preudala za drugog borca i njega ostavila samog na ulici. Znači, on je u Siriji  s 15 godina ostao sam. Faktički,  šest je godina proveo u Siriji bez starateljske brige - kaže Dupovac.

Vuković je, dodaje, tek prošle godine uspio iz Sirije pobjeći u Tursku, gdje je uhapšen i izručen našoj državi. U Turskoj se krio mjesecima.

 - On je i dalje u pritvoru. Sud mu je nedavno potvrdio optužnicu, a Tužilaštvo BiH traži dodatno produženje za devet mjeseci. Ovdje je problem što on ima strašnih psihičkih problema i sklon je samopovrijeđivanju - kaže Dupovac.

S druge strane, svjedoci koji su dali iskaze Tužilaštvu tvrde da su upoznali Vukovića na sirijskom ratištu.

Svjedokinja V.K. u svojoj izjavi je razotkrila Vukovićevo djelovanje, jer je i ona u Siriji boravila od 5. oktobra 2016. do povratka 9. februara 2018. godine.

Kako je ispričala tužiocima živjela je u sirijskom gradu Đisr al Šugur (Jisr al-Shughour) i tamo je upoznala nekoliko državljana BiH, među kojima je bio i Jahija Vuković zvani Abdulaziz.

I Vuković je tokom ispitivanja istražiteljima potvrdio da je bio u tom gradu. U toku daljeg sprovođenja istrage inspektori su pronašli videosnimak pod naslovom „Muhadžiri Balkana predstavljaju video“, a na kojem se nalazi Jahja na području Sirije.

V.K. je kazala u svojoj izjavi da je Vukovića upoznala tokom 2017. godine te da su njen suprug A. G. i Vuković bili dobri prijatelji, kao i da su skupa prošli obuku za snajperiste, a skupa su živjeli u istoj kući i bili u istoj vojnoj jedinici.

Snimio video

Također, je potvdila da su A. G., Vuković, Azur Krasuljić i Edin Zukić, prije njenog dolaska u Siriju tokom 2016. godine snimili video i objavili ga na društvenim mrežama, a da se na tom snimku Aldin i Azur obraćaju javnosti, a snimatelj je bio Edin Zukić iz Banovića.