Picula: Za BiH je ključno da Hrvati imaju pravedniji položaj

.
Status Hrvata u Federaciji BiH samo je dio otvorenih problema koje zemlja mora riješiti kako bi ponajprije osigurala unutrašnju stabilnost, naveo je

 

Europarlamentarac iz Hrvatske Tonino Picula (SDP) ocijenio je kako je potrebno garantovati pravedniji položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini kako bi se stabiliziralo stanje u toj zemlji te je pozdravio intervenciju visokog međunarodnog predstavnika u BiH u izborne propise.

- Status Hrvata u Federaciji BiH samo je dio otvorenih problema koje zemlja mora riješiti kako bi ponajprije osigurala unutrašnju stabilnost. Pravednija pozicija Hrvata u Federaciji ključna je za cijelu BiH jer vraća vitalnost onoj početnoj premisi - jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda - rekao je Picula u intervjuu za portal Bljesak iz Mostara objavljenom danas.

Potrebna konačna reforma

Dodao je kako odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o izmjenama Izbornog zakona i ustava promoviraju politički pluralizam.

- Ipak, ne radi se o konačnoj reformi Izbornog zakona i Ustava, što je i dalje nužno - smatra ovaj SDP-ov europarlamentarac.

Evropska komisija nedavno je predložila Europskom vijeću da Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, no i dalje kao jedan od uslova za napredovanje te zemlje prema Uniji ističu se izborne i ustavne reforme.

Nema ništa protiv učešća Hrvatske u misiji EUFOR-a

Upitan o stalnim prepirkama između predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i premijera te zemlje Andreja Plenkovića na temama oko BiH, Picula je rekao kako je to "štetno za interese RH te definitivno šteti i Hrvatima u BiH".

- Taj animozitet dvojice bivših diplomata koji koriste nediplomatski jezik definitivno opstruira naše nacionalne i vanjskopolitičke interese - rekao je.

On ne vidi ništa sporno u zahtjevu da Hrvatska bude dio vojne misije Althea u sklopu snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, čemu se protivi član Predsjedništva BiH Željko Komšić.