Pijani vozač ubio im je sina, sada su u Strasbourgu dobili tužbu protiv Hrvatske

Stop
EUROPSKI sud za ljudska prava (ESLJP) danas je objavio presudu prema kojoj Republika Hrvatska obitelji Smiljanić mora isplatiti 26 tisuća eura odštete i 4.5 tisuće eura troškova postupka. RH su tužili Milenko, Ljiljana i Saša Smiljanić, roditelji i sestra mladića Siniše Smiljanića kojeg je 2012. godine ubio pijani vozač.

 

Sinišu Smiljanića autom je ubio propali poduzetnik Dejan Maćešić, koji je prethodno prošao kroz crveno i vozio pijan, no osuđen je na tek dvije godine zatvora i onda još pušten godinu dana ranije. U zatvor je otišao u lipnju 2014., a pušten je u srpnju 2015. godine. Ministarstvo pravosuđa tada je odbilo odgovoriti Indexu na pitanje zašto je Maćešić pušten ranije iz zatvora, proglasivši tu informaciju tajnom.

Maćešić je bez objašnjenja ranije pušten iz zatvora
Cijeli proces Maćešiću obilježen je nizom nepravilnosti pa je tako Maćešić na slobodi bio godinu dana nakon što je pravomoćnom postala sudska presuda za prometnu nesreću u kojoj je skrivio smrt Siniše Smiljanića. 

Da bi apsurd bio veći, kaznu je izdržavao u zatvoru poluotvorena tipa u Valturi kod Pule te je imao pravo na slobodne vikende i godišnji odmor, tijekom kojih je ponovo mogao sjesti za volan.

Čak 35 puta evidentiran u raznim prometnim prekršajima

Istaknimo još i skandalozan podatak da je Maćešić čak 35 puta evidentiran u raznim prometnim prekršajima, ali tek nekoliko puta je zbog toga pravomoćno osuđivan.

Jedan takav prekršaj počinio je 23. listopada 2010. godine, kada ga je zagrebačka policija u 3:10 zatekla pijana za volanom. Izmjereno mu je 1.07 promila alkohola. Taj slučaj vukao se po ladicama hrvatskog pravosuđa tri i pol godine, sve do 5. veljače 2014. godine, kada je pravomoćno kažnjen globom od 2000 kuna. Vozačka dozvola nije mu oduzeta, iako bi takvom mjerom Prekršajni sud u Zagrebu mogao Maćešića onemogućiti u upravljanju automobilom kada iz zatvora izađe na slobodan vikend ili godišnji odmor.