Pikaso iz Bosanske Dubice je na sigurnom i nije na prodaju

Svakog čuda tri dana dosta pa je i na priču o Pikasu (Picasso) iz Bosanske Dubice, o kojem su prije četiri godine redom pisali mediji iz regiona, pala prašina.

 Ono što je bitno, a u šta smo se lično uvjerili, grafika slavnog umjetnika “Glava muškarca” je na sigurnom. Na zidu je u biblioteci, u dvostrukom ramu, čuva se senzorima, videonadzorom i alarmom.

Novčana vrijednost

Niko, ruku na srce, nije ni pokušao da je ukrade u protekle četiri godine, otkako je senzacionalna tajna o Pikasu “procurila” iz sefa u kojem je godinama, kao legat narodnog heroja Boška Šiljegovića, bila strogo čuvana.

- Grafiku, koja je rađena tehnikom litografije, izložili smo 2014., kad smo nabavili senzore, alarme i videonadzor - kaže Danijela Balaban, direktorica biblioteke, i podsjeća da je tada Danka Damjanović, stalni sudski vještak i historičar umjetnosti, potvrdila njenu autentičnost, a dobili su i certifikat.

Zanimljivo je da se o novčanoj vrijednosti Pikasovog rada koji je Šiljegović dobio u aprilu 1964. godine od velikog slikara, dok je kao visoki funkcioner tadašnje KPJ boravio u Parizu, malo i uglavnom nerado govori.

 

  • Biblioteka u Bosanskoj Dubici: Djelo izloženo 2014.

    Biblioteka u Bosanskoj Dubici: Djelo izloženo 2014.Foto: (D. Stojnić)

- Njena novčana vrijednost nama je, zaista, u drugom planu i nikada, zapravo, nismo ni saznali kolika je. Pretpostavljamo da bi se to na nekoj aukciji ili na tržištu, ukoliko bi neko bio zainteresiran za nju, i odredilo. No, ona je sastavni dio legata i nije na prodaju – pojašnjava Balaban.

Sačuvani primjerci

Prema njenim informacijama, ovo je i jedini Pikaso iz ove serije u BiH. Koliko ih je od hiljadu u Parizu poklonjenih primjeraka sačuvano u svijetu, također nije poznato, kao ni to da li je neka od njih “zalutala” u ruke domaćih i privatnih kolekcionara.

Neki od galerista, i to sa područja regiona, u početku su, nakon što je Pikaso izložen, svraćali da ga vide.

Većina mještana Bosanske Dubice koja se, za razliku od ostalih bh. gradova, može pohvaliti da ima i svog Pikasa, često svraća u biblioteku. Znaju da je tu, dođu da ga vide i odu sretni što je “njihov” Pikaso, koji ih je svojevremeno proslavio, još tu i na sigurnom.

Albumi, knjige, markice...  

 

U legatu Boška Šiljegovića, koji je neko vrijeme bio Titov šef kabineta, nalazi se još mnogo vrijednih slika i skoro 5.000 knjiga. Među njima je i “Obnovljeni svijet” Henrija Kisindžera (Henry Kissinger), koji je autor knjige 1979. godine, uz ličnu posvetu, darovao Šiljegoviću. Tu su i enciklopedije, Plaketa AVNOJ-a, albumi s fotografijama i poštanskim markicama...