Pismo malinara: Lakše bi podnijeli neimaštinu nego nepravdu

Home

Pismo malinara: Lakše bi podnijeli neimaštinu nego nepravdu


Nermin Macanović, malinar iz Konjica, uputio je otvoreno pismo vlastima u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je održan prvi sastanak malinara koji su oformili Asocijaciju "Zajedno za bh. malinu", za danas su najavljeni protesti  u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Malinari su nezadovoljni otkupnom cijenom maline koja iznosi 1,50 KM što je mnogo manje u odnosu na protekle godine. Kako su najavili, današnja mirna protestna vožnja u nekoliko gradova BiH u periodu od 11:45 -12:00 sati bit će znak upozorenja. 

U slučaju da ne dođe do objave cijene na način kako su naveli, odnosno ako ne budu usvojeni zahtijevi Upravnog odbora Asocijacije „Zajedno za bh. malinu“ do 07. 07. 2017. godine, Asocijacija će biti primorana da poduzme nekoliko koraka među kojima je i masovni protest u Sarajevu. 

Povom situacije u kojoj su se našli, malinar iz Konjica Nermin Macanović poslao je otvoreno pismo.

"Posljednjih dana velika je panika među proizvođačima maline. Otkupljivači igraju svoje igre i igraju se s otkupnim cijenama, čime ugrožavaju egzistenciju desetina hiljada porodica, a to sve mogu raditi jer smo mi proizvođači maline nezaštičeni od strane vlasti, čija je to dužnost i obaveza po Ustavu i zakonima", navodi Macanović.

On je uputio apel vlastim da "poduzmu prave korake jer nas malinare kao i sve male i srednje poljoprivrednike boli nepravda".

"Određenim tajkunima koji su u vezi sa vlasti u posljednje tri godine se isplaćuju poticaji u milionskim iznosima iz budžeta, a mi proizvođači malina nemamo niti jedne KM za poticaje. Ti isti tajkuni vozaju auta koja su skuplja od nekih naših imanja i zemljišta i nisu im poljoprivredni poticaji uopće neophodni. Nalazimo se u bezizlaznioj situaciji, ali bi lakše podnijeli neimaštinu nego nepravdu koja nam se nanosi", naveo je Macanović u svom pismu.

Inače, kandidat za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018. i bivši ministar poljoprovrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović povodom jako loše situacije koja je zadesila malinare u FBiH i najavljenih protesta malinara u cijeloj FBiH, održat će protestnu press konferenciju 5 do 12 (11:55h) ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

 

Dedić: Zajedno s malinarima pokušavamo naći rješenje postojećih problema

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je Feni da to Ministarstvo već duže vrijeme sarađuje s malinarima i da pokušavaju zajedno da nađu rješenja postojećih problema.

Ministar Dedić podsjeća da su prije dvije sedmice formirali i radnu grupu u kojoj su predstavnici otkupljivača, predstavnici Asocijacije „Zajedno za bh. malinu“ i Saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća, te ministarstva, akademske zajednice i struke i ta grupa je do sada održala nekoliko sastanaka.

- Mislim da je veoma bitno da djelujemo udruženi - istaknuo je ministar Dedić.

Po njegovim riječima, i proizvođači i otkupljivači moraju da shvate da ovise jedni o drugima, tako da u njihovom odnosu mora biti što više saradnje i kompromisa.

- Moram priznati da sam neprijatno iznenađen saopštenjem Udruženja otkupljivača koje odlično zna da je naredne sedmice planiran završni sastanak radne grupe i da ćemo tada predstaviti mjere podrške malinarstvu koje smo zajednički dogovorili. Ovo nije trenutak da se izlazi u javnost s nekim ishitrenim analizama i projekcijama cijena. Želim da vjerujem da ovo nije pokušaj zloupotrebe dobre volje Vlade Federacije koja je izrazila spremnost da pomogne malinarima i da otkupljivači ne misle da se malinari umjesto da žive od svog rada trebaju naći "na budžetu" - kaže ministar Dedić.

Intervencija Vlade je, kako navodi, tek krajnje rješenje.

- Malinarstvo je jako perspektivna grana poljoprivrede i ne smije postati „socijalni slučaj“. Potpuno razumijem ogorčenje malinara. Otkupna cijena od 1,5 marke je zaista neprihvatljiva i ona ne smije ostati na tom nivou. Nadam se da ćemo već naredne sedmice, kao što je to i ranije dogovoreno, postići riješenje zadovoljavajuće za sve - zaključio je ministar Dedić.

 

(Izvor: N1info)

Objavio: Ned, 02/07/2017 - 10:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top