Dr. Alan Lisica: PIT Krajina 2018 vodi učesnike konferencije na studijsko putovanje kompanijama u Italiju

Jedno od mnogobrojnih iznenađenja koje pripremaju organizatori konferencije PIT Krajina 2018 koja će se održati 25.10.2018. u Bihaću jeste i studijska posjeta bh. drvoprerađivača kompanijama u Italiji. Tim povodom razgovarali smo sa direktorom kompanije BH Service koja je predstavnik Grupacije Biesse dr. Alanom Lisico

Kompanija BH Service je predstavnik talijanske Grupacije Biesse. Molim Vas da nam ukratko predstavite Grupaciju Biesse i kompaniju BH Service.

- Grupacija Biesse je lider u tehnologiji obrade drveta, stakla, kamena, plastike i materijala naprednih svojstava i proizvodi mašine i opremu za gore pomenute tehnologije. Kompaniju je osnovao Giancarlo Selci u Pesaru - Italija 1969. godine. Grupacija se sastoji od 4 divizije i ima 12 proizvodnih lokacija sa 4.000 zaposlenih. Sarađuje sa 300 prodajnih agenata/ certificiranih dilera i kupcima u 120 zemalja širom svijeta. Ono što posebno treba istaknuti je ulaganje od 14 mil. € u istraživanje i razvoj svake godine. Kompanija posjeduje preko 200 zaštičenih patenata koji se koriste u ovim tehnologijama.

Preduzeće BH Service (Biesse High Service) doo Vitez je ovlašteni predstavnik grupacije Biesse za teritoriju BiH. Sa zvaničnim radom je započelo 01.09.2017. godine kada smo kao subsidijar preduzeća Top Tech Woodworking iz Beograda preuzeli predstavništvo Biesse za BiH. Osnovne djelatnosti preduzeća su prodaja mašina iz porfolia Biesse grupacije, njihov servis i sve postprodajne usluge vezane za iste. Posebno smo ponosni na našu servisnu službu u kojoj, zajedno sa našim partnerom Top Tech-om, imamo 20 obučenih servisera koji pokrivaju cjelokupni proizvodni program Biesse-a. Po ovoj usluzi smo jedinstveni na teritoriji koju pokrivamo. Također, treba istaći i naš dio postprodajnih usluga gdje cjelokupnu komunikaciju sa Biesse, npr. u vezi rezervnih dijelova, preuzimamo mi a vaše je samo da preuzmete rezervni dio na vašoj adresi.

bh service

BH Service je sa svojim partnerima organizirao od 5. do 8. septembra posjetu drvnog klastera kompaniji Biesse, ali i drugim kompanijama u Italiji. To je isti koncept stručne posjete kao i ovaj koji organizujete sa učesnicima PIT konferencije u Bihaću? Šta je to šta će se moći vidjeti, saznati, obići?

- Da. U navedenom periodu smo organizirali posjetu za 40 učesnika iz 27 organizacija iz BiH, pogonima i showroom-u Biesse u Pesaru. Tokom posjete predstavnici firmi iz BiH imali su priliku upoznati se s najmodernijim mašinama i CNC obradnim centrima za obradu drveta te proizvodnju namještaja koji koriste savremene software posebno prilagođene za brzi servis i zamjenu rezervnih dijelova. Također, tokom posjete talijanskim firmama, inače partnerina sa kojima također surađujemo, HSD Mechatronic, WIRUTEX i CMT, delegacija iz BiH imala je priliku vidjeti proizvodne pogone  za proizvodnju elektromotora za CNC mašine i alata za obradu drveta.

Kompanije su upoznate o najnovijim tehnologijama i mogućnostima korištenja u njihovom proizvodnom procesu, kako bi poboljšale kvalitet svojih proizvoda, povećale proizvodnju i izvoz.

Također, treba istaći da su gosti za vrijeme zajedničkih večera, koje je organizirao Biesse, imali priliku za međusobno upoznavanje, razmjenu informaciju i povezivanje. 

Da li će učesnici, odnosno osobe koje se prijave za stručno putovanje u Italiju imati kakvih troškova?

- Kao i u svim stručnim posjetama pogonima Biesse i ovom prilikom će troškovi boravka (2 noćenja) biti pokriveni od strane Grupacije Biesse i BH Service-a.

ucesnici

Kompanija BH Service je jedan od sponzora konferencije PIT Krajina 2018 i jedan od kompanija koja će uzeti učešće u B2B susretima na dan konferencije. Koji su Vaši motivi da podržavate ovakve događaje?

- Mi u BH Service-u smo prepoznali napore koje radi ekipa u Targeru jer je to komplementarno sa onim što mi radimo. Možemo reći da mi doprinosimo tehničko-tehnološkom napretku bh. industrije ali to ne može dati rezultat bez aktivnosti koje provodi Targer i slične kompanije u smislu promocije i implementacije najnovijih svjetskih koncepata kao što su Industrija 4.0, Lean, Six Sigma, CIM itd. Konferenciju PIT Krajina 2018 vidimo kao dio tih aktivnosti i zbog toga je podržavamo kao što ćemo podržati i svaku sličnu inicijativu u tom pravcu.

Obzirom da su već poznate teme i učesnici/izlagači, kako ocjenjujete PIT konferencije?

- Već iz samog spiska tema i izlagača vidljivo je da će konferencija biti veliki uspjeh i veliki doprinos razvoju ne samo USK već i cijeloj BiH. Teme koje će biti obrađene su već postavljeni standardi u svijetu. Potrebno je da i mi što prije uskočimo u toj voz i počnemo raditi i razmišljati na način kako je to već primjenjeno u razvijenim zemljama. U svakom slučaju PIT konferencije su događanja koja svi trebamo podržati.