Šepić: Neshvatljivo je da vladajuće strukture pitanja od najveće važnosti za BiH ostavljaju bez odgovora

Svi oni koji misle da se jednim ignorantskim odnosom prema krucijalnim pitanjima u BiH, pripremaju da kradu na izborima i varaju ljude u ovoj zemlji, trebaju znati da im to ovoga puta neće proći .  Postoje ljudi u ovoj zemlji koji će se pokrenuti, podići i lopovima reći konačno – NE! – poručio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u PD PS BiH.

Na današnjoj 60. Redovnoj sjednici PD PS BiH, Šepić je uputio poslaničko pitanje Vijeću ministara i predsjedavajućem Denisu Zvizdiću o tome šta su konkretno uradili kako bi se osigurali okviri za održavanje fer i slobodnih izbora u oktobru mjesecu.

- U posljednje vrijeme imamo dosta polemika, rasprava i sumnji kada je u pitanju rad Centralne izborne komisije BiH, što dovodi do opravdanje sumnje da li mi uopšte imamo uslove da održimo fer i slobodne izbore. Slučajevi „nestanak izbornog materijala“ i „radni materijal Odluke o rasporedu delegata i popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH“ moraju se razjasniti, a na Vijeću ministara i Parlamentu BiH je velika odgovornost – izjavio je Šepić.

S obzirom da predsjedavajući Vijeća ministara Deniz Zvizdić nije prisustvovao današnjoj sjednici, te da nije ovlastio nikoga od nadležnih da odgovori na najavljeno poslaničko pitanje, Šepić, ali i kompletna bh. javnost, za danas su ostali uskraćeni za odgovor na jedno od najvažnijih pitanja za BiH u ovom trenutku.

- Neshvatljivo je da nemamo nikakvu vrstu reakcije na ovo izuzetno važno pitanje koje je došlo u pravom momentu. Činjenica je da mnogim političkim snagama u BiH ne odgovara da se o ovome transparentano govori. Sigurno postoje političke snage koje misle da nema veze šta vi radite i koliko ste spremni učiniti za narod u ovoj zemlji. Njima je važno samo da oni kontrolišu procese i “štimaju” izbore za sebe. Ovaj Parlament ima obavezu da pokaže odgovornost prema građanimai otvori raspravu po ovom pitanju. Očekivao sam, iskreno, da će izvršne vlasti imati neku vrstu odgovora i da će nas argumentima uvjeriti da znaju šta rade i da stvari drže pod kontrolom. Međutim, nisu se oglasili. Ja ću sa grupom kolega poslanika danas zatražiti da se ovo pitanje uvrsti na sjednici kao posebna tačka dnevnog reda, kako bi imali neku vrstu rasprave i poslali poruku javnosti u BiH da nismo svi isti i da će se neki od nas truditi svim kapacetitom da se osiguraju fer i pošteni izbori u oktobru. Bilo kakav pokušaj stavljanja po strani priče koja se odnosi na pripreme za izborne manipulacije – ovaj put neće imati šanse – rekao je Senad Šepić.

 

(Press služba NB)