Plate bh. parlamentaraca četiri puta veće nego kod njihovih kolega iz Srbije

Državni parlamentarci uskoro će na godišnje odmore.

Umjesto rada, proteklo razdoblje obilježile su priče o jako visokim primanjima, putovanjima i međusobnim razmiricama. Za blokadu kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti - krive jedni druge. A naznaka o tome kada će biti formirana većina i novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - i danas, deseti mjesec nakon izbora - nema. U međuvremenu - novom odlukom o privremenom finansiranju biće povećani topli obroci svim uposlenicima državnih institucija.

Nikola Špirić tvrdi da je jedan od rijetkih kako delegata, tako i zastupnika koji je danas na radnom mjestu. U kabinetu. Tvrdi i da SNSD nije odgovoran za blokadu rada državnog Parlamenta. Zašto dolaziti na sjednice kada aktuelni sastav Vijeća ministara nije imao kako treba podršku ni starog saziva Parlamenta, a pogotovo nema podršku novog?

"Obiđite kabinete ovih koji se kunu u BiH - i iz Savjeta ministara i Parlamenta. Svi su kabineti zaključani. Gdje je tu odgovornost", pita se Špirić.

Špirić poziva na kompromis. Zašto ga onda nema kada je riječ o uslovu koji postavlja SDA? NATO putu BiH.

"Mislim da treba formirati vlast i da se bavi tim izazovom. Zašto ucjene? Ne, ovdje nekom treba blokada, samo ne znam iz kojih razloga, a jedino kome ne treba je SNSD, jer je pet godina izvan vlasti kao pobjednička partija. Ako je politika da SNSD ne uđe u vlast, onda to treba javno da se kaže", smatra Špirić.

I dok se Stranci demokratske akcije spočitava i to da je pažnju usmjerila na formiranje vlasti u kantonima i Federaciji, gdje su u opticaju znatna novčana sredstva - nekolicina zastupnika koje smo danas kontaktirali bez komentara o tome da li su nastupajući odmori zasluženi. Rad Parlamenta ocijenili su iz DF-a.

"Urađeno je jako malo. Isključivu odgovornost za blokiranje Parlamenta BiH snose zastupnici SNSD-a i njihovi marginalni politički sateliti koji svjesno blokiraju imenovanje radnih tijela čime blokiraju i sprječavaju završetak procesa konstituisanja Parlamenta BiH", tvrdi Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a.

Sve dok SDA bude istrajavala na usvajanju Nacionalnog godišnjeg plana, parlamentarci iz SNSD-a će ustrajati u nedolasku na sjednice. I neće biti formirano Vijeće ministara. Pregovora lidera nema. Dragan Čović najavljuje:

"Oni koji prave blokade u funkcioniranju države BiH kako bi se dodatno proizvodile krize na svim razinama vlasti pa vješto ili manje vješto upravljalo u tim krizama s naše strane više neće imati takvu podršku ili ja bih rekao uvjerenja kako mi nemamo snage neke stvari i na razini entiteta i države. Morat ćemo napraviti jedan oštar zaokret".

Za nekoliko pokušaja i samo jedan dan zasjedanja, bez konkretnih odluka - parlamentarci su naplatili hiljade maraka. Posjetili desetine zemalja. Dok je prosječna plata građana BiH preko 900 maraka, parlamentarna primanja dosežu mjesečno i do 6.500 hiljada. Plaća hrvatskih zastupnika doseže do 5.500, a srbijanskih blizu 1.500.

"Oni političari koje su građani birali jednostavno se ignorantski odnose prema tome i njima je potpuno svejedno, mislim da trenutno funkcionišemo u dva potpuno odvojena svijeta. Jedan virtualni svijet koji žive nosioci određenih funkcija za sebe, koji nije institucionalni život i nisu one stvari koje život znače običnim građanima. Drugi, realni svijet su građani koji nijemo sve to posmatraju", ocjenjuje Tanja Topić, politička analitičarka, prenosi N1.

Otužna slika, navodi analitičarka Topić, u kojoj nijedna politička strana nije nedužna. I dok političari tvrde da je BiH na korak do anarhije - njihova primanja ni u kom slučaju se ne dovode u pitanje.