fbpx Plate bh. parlamentaraca četiri puta veće nego kod njihovih kolega iz Srbije

Plate bh. parlamentaraca četiri puta veće nego kod njihovih kolega iz Srbije

Home

Plate bh. parlamentaraca četiri puta veće nego kod njihovih kolega iz Srbije

Državni parlamentarci uskoro će na godišnje odmore.

Umjesto rada, proteklo razdoblje obilježile su priče o jako visokim primanjima, putovanjima i međusobnim razmiricama. Za blokadu kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti - krive jedni druge. A naznaka o tome kada će biti formirana većina i novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - i danas, deseti mjesec nakon izbora - nema. U međuvremenu - novom odlukom o privremenom finansiranju biće povećani topli obroci svim uposlenicima državnih institucija.

Nikola Špirić tvrdi da je jedan od rijetkih kako delegata, tako i zastupnika koji je danas na radnom mjestu. U kabinetu. Tvrdi i da SNSD nije odgovoran za blokadu rada državnog Parlamenta. Zašto dolaziti na sjednice kada aktuelni sastav Vijeća ministara nije imao kako treba podršku ni starog saziva Parlamenta, a pogotovo nema podršku novog?

"Obiđite kabinete ovih koji se kunu u BiH - i iz Savjeta ministara i Parlamenta. Svi su kabineti zaključani. Gdje je tu odgovornost", pita se Špirić.

Špirić poziva na kompromis. Zašto ga onda nema kada je riječ o uslovu koji postavlja SDA? NATO putu BiH.

"Mislim da treba formirati vlast i da se bavi tim izazovom. Zašto ucjene? Ne, ovdje nekom treba blokada, samo ne znam iz kojih razloga, a jedino kome ne treba je SNSD, jer je pet godina izvan vlasti kao pobjednička partija. Ako je politika da SNSD ne uđe u vlast, onda to treba javno da se kaže", smatra Špirić.

I dok se Stranci demokratske akcije spočitava i to da je pažnju usmjerila na formiranje vlasti u kantonima i Federaciji, gdje su u opticaju znatna novčana sredstva - nekolicina zastupnika koje smo danas kontaktirali bez komentara o tome da li su nastupajući odmori zasluženi. Rad Parlamenta ocijenili su iz DF-a.

"Urađeno je jako malo. Isključivu odgovornost za blokiranje Parlamenta BiH snose zastupnici SNSD-a i njihovi marginalni politički sateliti koji svjesno blokiraju imenovanje radnih tijela čime blokiraju i sprječavaju završetak procesa konstituisanja Parlamenta BiH", tvrdi Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a.

Sve dok SDA bude istrajavala na usvajanju Nacionalnog godišnjeg plana, parlamentarci iz SNSD-a će ustrajati u nedolasku na sjednice. I neće biti formirano Vijeće ministara. Pregovora lidera nema. Dragan Čović najavljuje:

"Oni koji prave blokade u funkcioniranju države BiH kako bi se dodatno proizvodile krize na svim razinama vlasti pa vješto ili manje vješto upravljalo u tim krizama s naše strane više neće imati takvu podršku ili ja bih rekao uvjerenja kako mi nemamo snage neke stvari i na razini entiteta i države. Morat ćemo napraviti jedan oštar zaokret".

Za nekoliko pokušaja i samo jedan dan zasjedanja, bez konkretnih odluka - parlamentarci su naplatili hiljade maraka. Posjetili desetine zemalja. Dok je prosječna plata građana BiH preko 900 maraka, parlamentarna primanja dosežu mjesečno i do 6.500 hiljada. Plaća hrvatskih zastupnika doseže do 5.500, a srbijanskih blizu 1.500.

"Oni političari koje su građani birali jednostavno se ignorantski odnose prema tome i njima je potpuno svejedno, mislim da trenutno funkcionišemo u dva potpuno odvojena svijeta. Jedan virtualni svijet koji žive nosioci određenih funkcija za sebe, koji nije institucionalni život i nisu one stvari koje život znače običnim građanima. Drugi, realni svijet su građani koji nijemo sve to posmatraju", ocjenjuje Tanja Topić, politička analitičarka, prenosi N1.

Otužna slika, navodi analitičarka Topić, u kojoj nijedna politička strana nije nedužna. I dok političari tvrde da je BiH na korak do anarhije - njihova primanja ni u kom slučaju se ne dovode u pitanje.

Topic
Objavio: Tue, 16/07/2019 - 19:08

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top