Platforma za progres podsjeća na genocid počinjen nad Bošnjacima i Hrvatima Prijedora i pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka

Platforma za progres podsjeća da je za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u Prijedoru i okolini ubijeno više od tri hiljade bošnjačkih i hrvatskih civila, uključujući stotinu dvoje djece, Više od trideset hiljada civila bilo je zatočeno u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm, Manjača i Trnopolje.

U ovom dijelu Bosne i Hercegovine do sada je otkriveno više od stotinu trideset  masovnih grobnica, a samo na području Prijedora pronađeno ih je preko šezdeset.

Zlo koje je u to vrijeme trijumfovalo u Prijedoru pokazuju dokazi otkriveni u septembru 2013. godine u najvećoj masovnoj grobnici na Balkanu – zloglasnoj Tomašici. Preživjele žrtve i članovi porodica ubijenih Prijedorčana podsjećaju i opominju da su 31. maja 1992. godine vlasti današnjeg bosanskohercegovačkog entiteta, a tadašnje paravojne i paradržavne tvorevine Republike Srpske u Prijedoru, putem lokalnog radija, naredile nesrpskom stanovništvu da na terase i verande svojih kuća istaknu bijele čaršave ili drugi bijeli materijal, a da prilikom izlaska iz kuća moraju nositi bijele trake oko rukava.

Ovakav slučaj obilježavaja ljudskih bića za odstrel zablježen je u Evropi u prošlom vijeku jedino u nacističkoj Njemačkoj, kada su Jevreji bili primorani nositi žute Davidove zvijezde, a potom u bosanskom  Prijedoru u proljeće 1992. godine, kada je nesrpsko stanovništvo bilo primorano nositi bijele trake .

Pozivamo nadležne institucije Prijedora da na dostojanstven način obilježe mjesta stradanja svojih komšija u Prijedoru i okolini i jasno osude one ideologije i pojedince koji su doveli do ovakvog masovnog stradanja civila.  

Svaka prijedorska, kao i svaka druga bosanskohercegovačka žrtva zaslužuje istinu, pravdu i mir. Sjećanje na ove ljude, koji su ubijeni zbog svog identiteta svakako treba njegovati. Potrebno je podsjećati i opominjati da se zlo kakvo je počinjeno u Prijedoru više nikada i nikome ne ponovi.