Plenković: Ne moram više ni s kim sjesti. Ako hoću, mogu, ako neću, ne moram

Plenković

PREDSJEDNIK HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te stranke.

"Manjine, HNS i Čačić su naš izbor"

"Izrazili smo svi zajedno zadovoljstvo za uvjerljivu pobjedu i veliko povjerenje koje smo jučer dobili i za koje sam sinoć rekao da obvezuje. Za nas je mandat bio pun izazova, bilo je sigurno i pogrešaka, ali napravili smo najbolje što smo mogli i znali. Rezultati na izborima su fascinantni, mi smo pobijedili u 9 jedinica od 11. U jedine dvije u kojima je SDP bio jači, ostvarili smo povijesno najbolji rezultat. Ono što ostaje kao žal je malo glasova koji su nedostajali za još tri mandata. Mogu samo izraziti zadovoljstvo. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u kampanji. Bilo je puno sinergije, kvalitetne kampanje, prisutnosti, zato smo dobili ovako uvjerljivu podršku", započeo je Plenković.

Govorio je i o dogovoru kojim je osigurao 76 potrebnih ruku u saboru.

"Nismo gubili vrijeme jutros, Hrvatska nema vremena za čekanje, Zagreb nema vremena za čekanje. Razgovarali smo sa svim predstavnicima manjina, s HNS-om, s Čačićem. Svi su oni spremni podržati HDZ, dati potpise za vladu. S njima smo odlično surađivali u prošlom mandatu, oni su naš izbor za potreban broj potpisa kako bismo od predsjednika dobili mandat. Ponavljaju se izbori na dva mjesta, ako to bude iduću nedjelju, onda moramo čekati onaj sljedeći tjedan. Poduzet ćemo sve da već ovaj tjedan poduzmemo sve potrebno da dobijemo mandat i krenemo raditi za Hrvatsku. Zadovoljni smo svi, na sastanku je bilo dosta konsenzusa", rekao je Plenković.

Čuo se s Milanovićem

"Mi smo odlično surađivali do sada, mi radimo Hrvatsku za četvrto desetljeće od njene samostalnosti. Ova politika desnog centra je upravo onaj HDZ gdje ga je vidio i ostavio Tuđman, takav HDZ je dobio veliku potporu. Ljudi su nam dali povjerenje baš zato što smo to, a ne da ne budemo nešto drugo", rekao je Plenković.

Kada je moguće formiranje nove većine?

"Što se mene tiče, možemo i sutra", kaže Plenković.

Je li se čuo s Milanovićem?

"Čuli smo se jučer, pričekajmo malo da prikupimo potpise. Kad prikupimo, ja ću mu se javiti."

O Domovinskom pokretu

Dolazi li u obzir Domovinski pokret?

"Ne znam zašto je Domovinski pokret ušao u to, zašto su išli u te ucjene najjačoj stranci. Ja sam bio protiv da se to uvjetovalo mom prethodniku Karamarku. Ja sam ih išao čak zaštititi jer ih je Bernardić nazvao fašistima, ja ne mislim da su fašisti. Ja nikada ne bih uvjetovao ovo što su oni. Ako žele mijenjati HDZ, neka dođu svi u HDZ, neka se vrate u HDZ", kaže Plenković.

Novinari su ga pitali dolaze li u obzir Pametno, SSIP i Fokus i još neki za novu većinu.

"Nismo s njima razgovarali, nisu slali neke simpatične signale prema nama u kampanji. Dogovorili smo ovo danas, ako se netko želi pridružiti, može, ali neće biti prtljanja", rekao je Plenković.

"Ne moram više ni s kim ako neću."

"Kada će sjesti još s nekima? Ako hoću, mogu, ako neću, ne moram"

"Ne moram više ni s kim ako neću. Meni je 76 dosta. Ako hoću, mogu, ako neću, ne moram", rekao je Plenković.

"Poanta je da se ne gubi vrijeme i da radimo", rekao je Plenković.

Nije želio reći koliko će biti manje ministarstava, ali je potvrdio da će se broj smanjivati. 

"Bit će manje ministarstava nego danas", rekao je Plenković.