Plenković odgovorio Komšiću: Hrvatska ne krši međunarodno pravo

Nakon što je novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić u intervjuu za HRT kazao da će BiH tužiti Hrvatsku jer je povlačenjem morske granice dva puta prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora, hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da njegova zemlja ne krši međunarodno pravo.

Plenković je Komšićevu najavu prokomentirao na upit novinara nakon sastanka sa glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Zagrebu. Tom prilikom je istakao da postoji parafirani sporazum o granici koji su 1999. godine potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. 

"Nijedna ga strana nikada nije dovela u pitanje. Hrvatska je 2017. godine, kada se odlučivalo unutar EU-a o konačnoj odluci o sufinanciranju tog projekta s 357 miliona bespovratnih sredstava iz budžeta EU-a vrlo temeljito pojasnila službama EK cijeli meritum. Most koji se gradi visine 55 m, širine između stupova 200 m omogućuje prolazak svih vrsta plovila do i iz Neuma, pa teze o tome da postoji problem ne stoje. Naš odnos prema BiH je otvoren i pun podupiranja, ali želimo da se poštuje pravo Hrvata na jednakopravnost, no to u praksi na žalost nije uvijek zagarantirano", kazao je Plenković, javlja HRT.