Plenković: Osudili smo ratni zločin u Buči, civili su smaknuti na zvjerski način

.
Plenković je istaknuo, na pitanje o neusklađenim stavovima s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem koji nije osudio taj zločin, da je njegov stav od početka konzistentan u vezi Ukrajine i ruske agresije

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je ratni zločin u Buči, te još jednom iskazao podršku i solidarnost s Ukrajinom koja je pod ruskom invazijom od 24. februara.

- Osudili smo ratni zločin u Buči blizu Kijeva gdje vidimo smaknuća civila na jedan zvjerski način, što najoštrije osuđujemo i još jednom izražavamo i podršku i solidarnost s Ukrajinom - rekao je Plenković novinarima danas nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Plenković je istaknuo, na pitanje o neusklađenim stavovima s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem koji nije osudio taj zločin, da je njegov stav od početka konzistentan u vezi Ukrajine i ruske agresije te da se Ukrajini pomagalo i diplomatski, ekonomski, tehnički i vojno.

- Tu smo konzistentni i ne mijenjamo stav, a što se tiče raskoraka to nije pitanje za nas nego za onoga ko ne vidi dobro stvari koje su svima jasne - kazao je Plenković.

On je istakao da podržava sve napore kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina odgovornih u Rusiji. Podsjetimo, Ukrajina je optužila Rusiju za genocid ustvrdivši da je pronašla trupla 410 civila u okolici Kijeva koju je ovih dana vratila pod svoju kontrolu, ali Moskva optužbe odbacuje i tvrdi da su snimke iz Buče naručene, prenosi Index.

Plenković je čestitao mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na uvjerljivoj pobjedi na izborima, kao i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čija stranka je ponovo dobila većinu da formira Vladu.