Plenković: Pelješki most će se graditi

Home

Plenković: Pelješki most će se graditi


Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je u petak mogućnost da BiH zaustavi izgradnju Pelješkog mosta, te poručio da će se taj projekt realizirati "i u saglasju s BiH stranom", javlja Hina.

- Jednostavan odgovor je, nije - odgovorio je premijer na pitanje Branka Bačića (HDZ) je li moguće da će BiH zaustaviti izgradnju mosta, a s obzirom na izjave koje stižu iz BiH, odnosno od vodstva SDA i Bakira Izetbegovića. 

Pelješki je most, ističe, strateški i općeprihvaćen projekat, koji ima najveću vrijednost, kada je riječ o sredstvima EU koja ga sufinansira sa 375 miliona eura. Svi iz Dubrovačko-neretvanske županije znaju šta taj most znači, rekao je Plenković, uvjeren da bi i građani Neuma, pogotovo u turističkoj sezoni, profitirali kad bi postojao alternativni pravac. 

Navodeći gabarite mosta - visina 55 metara, prolaz za brodove 200 metara, zapitao se kakav bi to brod trebao ići prema Neumu, a da ne bi mogao proći ispod Pelješkog koji je samo 10 metara niži od onog na Bosforu.

- Mislim da ćemo sve što treba s naše strane objasniti našim prijateljima u BiH, realizirati projekat, Ugovor o granici iz 1999. godine nije ratificiran, ali to je projekat koji će se realizirati i u saglasju s BiH stranom - poručio je hrvatski premijer. 

Inače, u Hrvatskim cestama u petak su otvorene ponude tri ponuditelja za izgradnju prve faze Pelješkog mosta - italijanskog "Astaldija" i turske kompanije "IC Ictas", njemačkog "Strabaga", te kineskog konzorcija pod imenom "China road and bridge Corporation".

Od mogućih osam ponuđača koji su prošli prvu pretkvalifikacijsku fazu, tri su navedena ponuđača predali svoje ponude za izgradnju prve faze Pelješkog mosta, čija je vrijednost zajedno s pristupnim cestama procijenjena na 1,8 milijardi kuna. 

 

(Izvor: Fena)
 

Tagovi
Objavio: Pet, 15/09/2017 - 13:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top