Plenković pisao liderima EU i NATO: Ozbiljan incident zahtijeva intenzivnu saradnju

322323
U dosadašnjoj istrazi ustanovljeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa s operativnim doletom od hijadu kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poslao je u petak pismo čelnicima država članica EU-a, čelnicima evropskih institucija i glavnom sekretaru NATO-a u kojem ih je izvijestio o padu bespilotne letjelice u Zagrebu i zatražio intenzivnu saradnju između EU-a i NATO-a kako se takvi incidenti ne bi ponavljali, navodi se na sajtu Vlade RH. 

- Kako bismo se učinkovito nosili s ovakvim situacijama, bitno je nastaviti dalje jačati naše mehanizme za razmjenu informacija i za brze koordinirane odgovore. Stoga vas pozivam da podijelite s nama sve informacije koje biste mogli imati o ovom incidentu - navodi se u pismu koje je Plenković poslao šefovima država ili vlada članica EU-a, predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel), predsjednici Komisije Ursuli fon der Lejen (von der Leyen), visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepu Borelju (Josep Borrell) i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Letjelica pala pokraj studentskog doma u kojem je smješteno 4,5 hiljada studenata

- U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i rata koje se tamo vodi, ovaj ozbiljan incident zahtijeva intenzivnu saradnju između članica EU-a i saveznika u NATO-u - navodi se u pismu.

Plenković u pismu opisuje da je besposadna letjelica pala blizu središta Zagreba, u parku pokraj studentskog doma u Zagrebu, u kojem je smješteno 4,5 hiljada studenata, da je udar letjelice napravio veliki krater, oštetio nekoliko automobila, ali da na sreću nije bilo žrtava.

U dosadašnjoj istrazi ustanovljeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa s operativnim doletom od hijadu kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu.

U hrvatski zračni prostor ušla iz Mađarske

- Još ne znamo zasigurno odakle je letjelica lansirana, ali prema analizi putanje, čini se da je došao s ukrajinske teritorije. Ono što znamo jest da je ušla u zračni prostor EU-a iz Ukrajine i na putu do Hrvatske prešla je preko rumunjskog i mađarskog zračnog prostora - navodi Plenković u pismu.

Dodao je da se ne zna ko je lansirao dron niti je li njegova putanja bila namjerna ili je bio izvan kontrole.

- Letjelica koja je pala bila je izviđački dron, ali sutra bi to mogao biti i naoružani, stoga je ključno da uspostavimo mehanizme za detekciju i odbranu koji će spriječiti da takve letjelice prijete našim gradovima, a da ne budu otkriveni i neutralizirani - zaključuje se u pismu.