Plenković o saradnji s Komšićem: Problem je što su birali Bošnjaci, a ne Hrvati

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je da su izborni rezultati jasno pokazali da su Bošnjaci u Federaciji BiH svojim glasovima Hrvatima izabrali člana Predsjedništva BiH.

To je bio njegov odgovor na pitanje postavljeno u intervjuu za Večernji list kako vidi saradnju sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

"To je ozbiljan problem jer je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda preduvjet dugoročnog uređivanja odnosa unutar Bosne i Hercegovine, ali i sama bit Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Konstitutivni narodi ustavna su kategorija i društveno-politička činjenica koju je nemoguće ignorirati. O nužnosti ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda govorio sam u Evropskom vijeću, a to pitanje iznijeli smo i na Vijeću za vanjske poslove EU. Insistirat ćemo na pravednom rješenju putem odgovarajuće izmjene izbornog zakonodavstva", kazao Plenković

Upitan je i za komentar na činjenicu da SDP nije podržao usvajanje Deklaracije o BiH u Saboru. 

"Opozicija je propustila šansu stati iza Deklaracije, čime je pokazala duboko nerazumijevanje za položaj Hrvata u BiH. Ponovno je bila vidljiva disfunkcionalnost djelovanja SDP-a. Pitanje položaja Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u BiH trebala bi biti tema koja nadilazi uobičajena razmimoilaženja između vlasti i opozicije", rekao je Plenković.

Izvor: