Plenković: Uvodimo kraće radno vrijeme

plenkovic
On je dodao da se uvodi stepenovanje podrške privrednicima u skladu sa padom prometa

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas nove mjere za pomoć privredi radi ublažavanja posljedica pandemije, koje, između ostalog, uključuju kraće radno vrijeme i finansijsku podršku za radnike.

Plenković je rekao na konferenciji za novinare da hrvatska Vlada želi da omogući da se proširi opseg poslodavaca na koje se mjere odnose i da je cilj da privredni pad ove godine bude manji od predviđenog.

On kaže da je predviđeno skraćenje radnog vremena na 70 posto, a do sada je ono iznosilo 50 posto.

- Osim toga, smanjuje se i potrebna dokumentacija za provođenje mjera, a mjesečna podrška radniku raste na 2.800 kuna (oko 380 eura), u odnosu na dosadašnjih 2.000 kuna (oko 200 eura) - rekao je Plenković.

On je dodao da se uvodi stepenovanje podrške privrednicima u skladu sa padom prometa, kao i da se širi sektor djelatnosti obuhvaćenih mjerama, koje se sa sada odnose i na povremeni prevoz.

- Mjere važe od 1. oktobra do kraja godine - rekao je Plenković i dodao da ukupan trošak mjera iznosi između 300 i 350 miliona kuna (40 i 47 miliona eura) i da u budžetu ima dovoljno sredstava za to.

Ministar rada Hrvatske Josip Aladrović rekao je da je stav Vlade da poslodavci koji otpuštaju radnike ne mogu biti korisnici ovih mjera podrške.