Pljačkao kladionice sa ženskom čarapom na glavi

Dodaje se da se radnica zbog straha povukla iza pulta, dok je Očuz ušao za pult držeći pištolj u ruci, te uzeo novac i pobjegao do vozila

Kantonalni sud u Zenici izrekao je prvostepenu presudu Anesu Očuzu, kojom je osuđen na dvije godine i tri mjeseca robije za četiri razbojništva, s tim što je u prvo išao sa ženskom čarapom na glavi, dok je nakon zadnjeg – nabasao na policijsku patrolu.

U presudi piše da je prvu pljačku izveo 6. septembra 2017. godine naveče. Navodi se da se ford fokusom, zajedno sa M.A., dovezao do sportske kladionice, a kada su se uvjerili da u objektu nema igrača, Očuz je izašao iz vozila, maskirao se ženskom prozirnom čarapom te naoružao gasnim pištoljem, koji je držao u ruci, prenosi Fokus.ba.

Saučesnik ga je, sudeći po presudi, čekao u vozilu i pazio da neko ne naiđe, dok je Očuz ušao u kladionicu, mašući pištoljem prema radnici Č.R., a zatim zagalamio: “Daj pare”. Preplašena radnica prvo mu je dala neseser u kojem su bile kovanice, ali on nije bio zadovoljan, već je zagalamio: “Neću taj, daj mi krupni novac”.

Radnica mu je zbog straha dala novac i iz drugog nesesera, 210 KM, nakon čega je Očuz pobjegao i sjeo u vozilo u kojem ga je čekao saučesnik, a potom su otišli te ukradeni novac podijelili”, piše u presudi, a potvrđeno je “Nezavisnim”.

Druga pljačka izvedena je 4. decembra 2017. godine oko 22.50. Kako se navodi, Očuz je zajedno sa M.A. ford fokusom, kojim je upravljao M.A., došao do jedne kladionice. Recept je dalje isti – saučesnik čeka, a Očuz napada.

Međutim, kladionica je bila zaključana, pa kada je pokucao, radnica G.M. ga je upitala šta želi, a on je rekao da hoće da dopuni kredit telefona. Radnica je tada otključala vrata.

“On je zatim ispod stakla na pult stavio pištolj i uperio prema radnici udarajući pištoljem u monitor računara”, piše u presudi.

Dodaje se da se radnica zbog straha povukla iza pulta, dok je Očuz ušao za pult držeći pištolj u ruci, te uzeo novac i pobjegao do vozila, gdje ga je čekao M.A. Zajedno su, navodi se, podijelili ukradenih 227,6 KM.

Treća pljačka počinjena je 27. februara prošle godine, oko 20.20, s tim što je optuženi tada imao dva saučesnika.

“Očuz, M.A. i Č.S. su se audijem dovezli do kladionice. Očuz je izašao iz vozila i ušao u objekat držeći gasni pištolj”, piše u presudi.

Dodaje se da se obratio radnici riječima: “Ovo je pljačka, daj pare”, a kada mu je ona odgovorila da nema novca jer je šef odnio, ponovo joj zatražio novac riječima: “Hajde, ba, daj pare”. Zatim je, kako se navodi, prišao do pulta te iz kase uzeo kovanice, a nakon toga pobjegao ka saučesnicima. Podijelili su ukradenu 81 KM.

Četvrta pljačka počinjena je 2. maja 2018. godine oko 20.50. Očuz je, kako se navodi, sa dvojicom saučesnika došao do kladionice, a potom su iz vozila izašli on i T.E. Kada im je radnica otključala ulazna vrata, Očuz ju je jednom rukom uhvatio za ruku, a pištolj joj prislonio na leđa i glasno govorio: “Hoću pare, gdje su pare?” Uzeli su papirnu kovertu sa 1.721 KM, ali i telefon vrijedan 100 KM.

Potom su pobjegli do mjesta gdje ih je čekao saučesnik i kada su ušli u vozilo krenuli su u pravcu Visokog, ali…

“Policijska patrola ih je zaustavila i kontrolisala, te su im pronašli ukradeni novac i mobilni telefon, kao i pištolj koji su koristili tokom pljačke”, navodi se u presudi.